Свързани новини

12.07.2017 09:30

БСП: Къде са отпуснатите средства за НДК?

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Къде са отпуснатите средства на НДК за нуждите на председателството и злоупотребявано ли е с тях ще бъде най-важният въпрос, с който временната комисия на НДК ще се занимава от тук нататък. Това каза в Сутрешния блок на Радио Фокус във връзка с първото заседание на Временната анкетна комисия за НДК, зам.-председателят на ПГ на БСП за България и член на комисията Жельо Бойчев.


 „Няколко месеца се провеждат строително-монтажни дейности при НДК без да има инвеститорски контрол и строителен надзор", обясни той. Към момента няма разрешение за строеж там, продължава да няма и одобрени строителни книжа. По думите му на изслушването са станали ясни много обезпокоителни факти, като най-притеснителна е ситуацията с проведените обществени поръчки, възложени относно българското председателство на Съвета на ЕС.


„Това, което ще бъде предмет на внимание следващия вторник, са именно тези проверки. Има възложена проверка на външен одит, която е приета с окончателен доклад и изследва провежданите процедури в НДК. Докладът трябва да бъде предоставен на Комисията и да се запознаем с изводите. Министър Лиляна Павлова каза, че там се цитират редица пороци по начина, по който са проведени обществените поръчки. На тази база има издадена заповед и доклад на Агенцията за Държавна и финансова инспекция, която също ще бъде поканена, за да даде разяснения по същество за това как са спазвани правилата за финансова дисциплина и как е управлявано дружеството. Това, което ще изискаме като информация по същество, е „Къде са парите?“ – това е големият въпрос, който има за работа Комисията. 17 млн. лв. е първото решение на МС, които са приведени на НДК. Това са целеви средства и трябва да бъдат използвани само за нуждите на председателството. До момента информацията която имаме сочи, че има приведен само един аванс на изпълнителя. Въпросът е къде са останалите средства и с тях злоупотребявало ли се е като са се покривали разходи за други дейности на НДК“, обясни Жельо Бойчев. Той коментира още, че заповед на който и да е министър не може да освободи бившия директор на НДК Мирослав Боршош от търсенето на финансова отговорност. Комисията ще търси отговорност и от ръководството на НДК в лицето на изпълнителния директор за периода, в който са регистрирани нередностите, добави Бойчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв