Свързани новини

11.07.2017 11:41

Българското кисело мляко: Сагата продължава

Видян 1646 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум дадоха проби за изследване на органолептика и микробиология на произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки – досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и полипропиленова опаковка от ново поколение, която според производителите е по-екологична, по-евтина и изцяло съответстваща на европейските стандарти.


Пробите изследват както вкусовите качества на киселото мляко (органолептика), така и състава и количеството на киселомлечните бактерии (микробиология) и как те реагират на материала на опаковката.


Причината за провеждането на подобно изследване в независима акредитирана лаборатория е повдигнатата наскоро в публичното пространство дискусия, която подвеждащо насочва общественото мнение към това, че новите опаковки рискуват да обезличат българското кисело мляко и „да го превърнат в йогурт”.


Производителите на полипропиленови опаковки, експертите и шестимата производители на българско кисело мляко по БДС са категорични, че подобни твърдения не съответстват на истината и за да подплатят дискусията с фактология, ще оповестят официално резултатите от пробите в края на месец юли, когато те ще са готови.


Заедно с това втора независима акредитирана лаборатория ще изследва миграцията на нискомолекулни вещества, моделна среда за мляко и млечни продукти и микробиологията на двата вида опаковки – полистиренови и полипропиленови. В края на месец юли ще се оповестят сравнителните резултати и от това изследване.


Снимка: Thinkstock



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей