Свързани новини

10.07.2017 09:27

Дълг се събира до 10 г. за банки, а за монополистите – 3г.

Видян 2285 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Депутатите най-сетне сложиха край на явлението „вечния длъжник” и отърваха стотици хиляди български граждани – борчлии на банки, монополисти и др. и пострадали от своеволията на частни съдебни изпълнители. Народните представители приеха единодушно на първо четене промяна в Гражданския процесуален кодекс, с която ще се въведе 10-годишна давност на дълговете към банките и до 3 г. към монополните дружества. Според сега действащото законодателство дори длъжникът да почине, кредиторът може да предяви претенции към неговите наследници.


Четири законопроекта – на БСП, ГЕРБ, ОП и Воля се обединиха около идеята дълговете на хората, които датират от повече от 10 години, да бъдат опростявани, независимо дали има съдебно решение или при изтичане на срока още се водят дела.


Странно защо предходният състав на Народното събрание, който бе почти същият не направи нищо да се решат тези важни за хората проблеми, а Манолова бе внесла и там текстовете. Както 19 минути многократно писа, над 100 000 са българите, пострадали от безпардонните ЧСИ, на които хората многократно изплащаха дълговете си чрез частни арбитражи.


Най-голямата битка в полза на потребителите води омбудсманът Мая Манолова. Тя приветства промените, но изрази надежда за допълнителна „фина настройка” между първо и второ четене. Предложението се подкрепя от Асоциацията на банките, Камарата на частните съдебни изпълнители и Министерство на правосъдието.


Социалистът Филип Попов по време на разговорите в пленарната зала коментира, че това е стъпка в правилната посока, но попита защо тази промяна в Закона за задълженията и договорите да се прави чрез измененията в ГПК. „Това е един наистина сложен юридически казус, с който се променят много отношения и закони”, посочи той. По думите му така направеното предложение е удар във въздуха, защото е предвидено, че десетгодишната давност не засяга обезпечените вземания.


Юристът Данаил Кирилов от ГЕРБ пък посочи, че са отворени за всички предложения и коментари във връзка с обхвата и действието на давността.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на