Свързани новини

07.07.2017 13:20

Губим 350 млн. европари с "голяма вероятност", обяви МОН

Видян 2090 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Става въпрос за част от общо 350 млн. лева по първа ос на оперативната програма Наука и образование за интелигентен растеж, с които се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от Дневник.


Условието на Брюксел е до края на 2018 г., т.е. за оставащите година и половина, да бъдат усвоени поне 30% от средствата, или над 100 млн. лв., които ЕК да осребри. Това значи, че ако до края на следващата година не бъдат подадени в ЕК фактурите за тези разходи, те ще останат за сметка на националния бюджет. Към момента обаче не е започнало дори оценяването на подадените 44 проекта за финансиране по тази ос от програмата, заради обжалвания на процедурата за избор на международни оценители.


Припомняме, че първата процедура бе прекратена през февруари т.г. от служебния образователен министър проф. Николай Денков с мотив, че кандидатите не са представили цялата изисквана информация за научната експертиза на предложения екип от оценители. Тогава стартира нова процедура. Решението за прекратяване на първата процедура обаче бе обжалвано от един от участниците - италианската фирма Прогетти плант, която е получила най-много точки в конкурса, а на 22 юни 19 минути писа, за установени нарушения при проверка на ЕК от февруари т.г. ни бе наложено вето и междинните плащания по програмата са замразени. Така всичко се финансира от държавния бюджет, в т.ч. и европейските стипендии за студенти. Източник от МОН сподели пред 19 минути, че образователният министър ще даде още информация по темата в най-скоро време, възможно е това да стане и по време на парламентарния контрол.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!