Свързани новини

07.07.2017 09:30

Цветанов: Недопустимо е президент да говори така

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Нямаме конфликт с Румен Радев", заяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Изявлението му бе провокирано от размяната на реплики между него и президента през последните седмици. "Недопустимо е един президент да говори по този начин. Не очаквайте от мен да говоря по същия начин", добави обаче Цветанов и подчерта, че силата на демокрацията е в разделението на властите.


Припомняме, че в края на юни по предложение на Цветанов бе създадена временна комисия, която да провери процедурата за избора на нов тип боен самолет и в частност действията на президента Румен Радев. Преди дни пък държавният заяви, че Цветанов говори на автопилот и че разбира от апартаменти, а не от самолети.


„Оставих с пренебрежение всичко това, което беше изречено по мой адрес. Един президент да обижда персонално един политик, това означава, че няма достатъчно смислени аргументи за дебата, който искаме да проведем в българския парламент относно начина за избор на превъоръжаване на Българската армия и по-специално за българската авиация“, коментира Цветан Цветанов пред Нова телевизия.


На въпроса дали репликата за апартаментите го е обидила, той отговори отрицателно. „Аз съм един от малкото политици, които минаха през много труден период, когато бях подложен на всякакви проверки. Знаех, че трябва да понеса това нещо. Понесох го с достойнство. Не влязох в това да продължавам да говоря по начин, по който днес президентът говори пред българската нация. Смятам, че един президент трябва да бъде обединител на нацията. Смятам, че по Конституция един президент трябва да знае неговите функции и правомощия и не е нормално един президент да обижда българския парламент, че би могъл да се превърне в трибунал“, допълни Цветанов. По думите му България е парламентарна република и има своята практика, която ще продължава и за в бъдеще. Според него от тази гледна точка трябва да се спазва само Конституцията.


„Силата на демокрацията е разделението на властите. Силата на демокрацията е да можеш да чуваш различните мнения. Силата на демокрацията е, когато парламентът се възползва от парламентарната практика и може да създаде една анкетна комисия, за да може да гарантираме, че предстоящото харчене на 1,5 млрд. лв. пари на българския данъкоплатец ще бъдат изхарчени прозрачно, ще има необходимия дебат и парламентът ще вземе необходимото правилно решение. Ако приемем, че имаме трима състезатели в едно мероприятие, не смятате ли, че това е по-добре, защото страната ни ще може да избере най-добрите условия“, каза още Цветан Цветанов.


Целта на комисията за "Грипен"-ите е да изчистим всякакви съмнения за нещо нагласено и некоректно, допълни Цветанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.