Свързани новини

06.07.2017 16:07

ЕС: Стоп на преговорите с Турция, ако Ердоган е султан

Видян 2742 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия в съгласие със страните-членки на ЕС суспендира преговорите за членство с Турция, ако не отложи конституционната си реформа, гласи резолюция на Европарламента, приета в четвъртък. Напомняме, че референдум, чийто резултат бе оспорен заради 2,5 млн фалшиви бюлетини при 1 млн. гласа разлика в полза на Ердоган, гарантира на президента властта на султан. Той ще събере в ръцете си трите власти – ще бъде едновременно президент, премиер, шеф на парламента и чрез назначаването на висшите съдии ще оглави и съдебната система.


Според турския министър по евроинтеграцията Омер Челик страната му не приема документа, „базиран на фалшиви обвинения, с които сам си руши репутацията”. „Европа показва ненормално отношение към нас, което няма как да приемем. Да бъде срещу президента Ердоган е нерационално”, заяви вицепремиерът Нуман Куртумлуш.


ЕС от своя страна предявява списък от 72 изисквания, които Турция трябва да изпълни, за да бъде допусната като член на ЕС.


Всичко това става в навечерието на годишнината от т.нар. опит за преврат от 15 юли, след който Ердоган установи извънредно положение в страната, хвърли в затвора десетки хиляди журналисти, професори, военни, опозиционни депутати без съд и присъда, а стотици бяха убити или изчезнаха безследно. Уволнените – от генерали до учители, са над 110 000. В момента стотици хиляди хора вървят на поход от Анкара до Истанбул в знак на протест срещу авторитарния режим (на снимката).


В свой 191-страничен доклад Стокхолмският център за свободата повтаря версията на 19’ от миналия юли, според която опит за преврат не е имало, а инсценировка, за да се създадат предпоставки за установяване на султански режим в Турция. Припомняме, че преди това на няколко пъти проектите за разширени пълномощия и събиране на трите власти в едни ръце не мина през парламента, въпреки амбициите на Ердоган. Той използва случая и да хвърли зад решетките депутатите от все по-набиращата сила Демократична партия на народите, която освен кюрдския вот, събра и гласовете на много леви интелектуалци и се превърна в масова и най-модерната политическа праламентарна фракция. СЦС стига до извода за инсценировката на база на обществено достъпни данни, свидетелски показания в съдебни процеси, частни интервюта, прегледи на военни експертни становища и други доказателства, събрани от изследователи. Според базираната в Швеция организация, това се доказва и от последвалите събития в Турция - спечелването на време за подготовка на референдума за авторитарно управление, задушаване на опозицията и намеса във военния конфликт в Сирия. Според документа е налице огромна пропаст между фактите и правителствения разказ за преврата, въпреки целенасочените усилия на режима на Ердоган да манипулира информацията под формата на цензура, пропаганда, натиск, заплахи и дори мъчения и малтретиране.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци