Свързани новини

06.07.2017 15:14

БСП: СЕМ загуби своята обществена легитимност

Видян 1419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Аз не искам СЕМ да изчезне от хоризонта. Аз искам друг Съвет за електронни медии и Бетина Жотева да не е в него“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Александър Симов от парламентарната трибуна. Според него няма как да бъдат отделени двата въпроса - отчетът на СЕМ и аферата „Бетина Жотева“. „Това е най-голямата морална криза, през която СЕМ минава и то безуспешно и некадърно“, коментира той. Симов припомни думите на Жотева към журналист: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“. „Това не е поведение на регулатор, това е поведение на комендант в концлагер. Същевременно шефката на СЕМ казва следното: „СЕМ стои зад ангажимента си да стои зад свободата на словото, плурализма и вероятно в този казус г-жа Жотева да намери правилния тон и думи да се обърне към колегите си.  А това не са тон, нито думи, това е откровена заплаха, откровен бич за свободата на словото“, каза още народният представител. Според него това е недопустимо проявление на един човек, пратен да отбранява свободното слово. „Имаме регулатор, който се държа като цензор и който в продължение на дни обикаляше телевизиите, за да ни обяснява как е жертва на висша хибридна атака. Когато говорим, че България пада в класациите на свободата на словото, трябва да попитаме такива като г-жа Жотева- дават ли си сметка за тяхната отговорност“, подчерта Симов. По неговите думи тя принадлежи към поколение, занимаващо се с медии, които много обичат да говорят за свободата на словото, морални стандарти, но при първа възможност започват да се държат по този начин. 


Елена Йончева: СЕМ загуби своята обществена легитимност


„СЕМ загуби своята обществена легитимност както сред журналистическата гилдия, така и сред българската общност“, заяви народният представител от левицата Елена Йончева. Според нея това се е случило в резултат на това, че човек от СЕМ, призван да защитава словото, се е превърнал в палач. „Проблемът е много по-голям от казуса „Жотева“, коментира тя и обясни, че три журналистически организации са излезли с декларации по този повод – Съюзът на българските журналисти, Асоциацията на европейските журналисти и Съюзът на издателите в България. Тя обясни, че в тях се посочва, че поведението на член на СЕМ е неприемливо и в разрез на основните принципи на журналистическата етика и свободата на словото, заплахите, изречени от член на независим регулатор, се явяват форма на институционален натиск и че Бетина Жотева трябва да преосмисли дали може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си. Йончева посочи определение на медийната среда в България, според „Репортери без граници“, в което се казва, че е доминирана от корупция, има краен сговор между медии, политици и олигарси.


 


Стефан Данаилов: Очаквах Жотева като умна жена да напусне СЕМ


„Очаквах от Бетина Жотева, като интелигентна жена, отдавна да ни е освободила от ангажимента да разискваме този случай, като напусне СЕМ". Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Стефан Данаилов. „Скъпи колеги от ГЕРБ, как бихте реагирали, ако с думите на Жотева беше отговорил на журналист, предложение на БСП от предишните години за СЕМ Иво Атанасов, в комисия? Кажете си честно какво щеше да бъде вашето поведение? Щяхте да ни наричате „мръсни комунисти” и какво ли още не”, заяви социалистът. Според него не е правилно едностранно да се гледат нещата- защо се реагира така срещу Жотева. „Всеки от нас трябва, когато дойде време за избор, да има предвид какво седи и зад човека – дали само фигурата или има и още нещо”, подчерта депутатът от ПГ на „БСП за България”.  Стефан Данаилов заяви, че е право на депутатите от ПГ на левицата, които са и журналисти, да реагират остро на този случай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови