Свързани новини

03.07.2017 16:21

Демонтират паметника пред НДК

Видян 1593 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Демонтирането на скулптурните фигури от паметника 1300 години България пред НДК вече започна. От Столичната община не обявиха датата предварително с обяснението, че не е търсена тържественост. През уикенда около него изникна нова ограда и бе поставена информационна табела. Тя е за цялостен демонтаж на монумента и преместване на художествените скулптурни елементи на архитектурно-художествения синтез 1300 години България. Срокът за изпълнение на дейностите е 30 дни, но датата на започването им не е обявена, броят на ангажираните работници също.


Премахването на скулптурите е първият етап от процедурата и ще отнеме две седмици, съобщи изпълнителният директор на общинското дружество Софинвест Чавдар Гигов. Тя е наела Булкран ООД за подизпълнител, защото не разполага с подходящ кран за целта.


Демонтирането, опаковането на скулптурите, пренасянето и поставянето им в парка на Националния исторически музей ще струва 400 000 лв., поясни Гигов. Това е сумата, отпусната от общината. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов каза, че бронзовите пластики с висока художествена стойност ще бъдат аранжирани по подходящ начин в двора на Националния исторически музей.


Както 19’ вече писа интелектуалци и творци се обединяват в защита на културната и историческа ценност и излизат утре на протест срещу демонтирането на паметника 1300 години България. В инициативния комитет са архитекти, художници, строителни инженери и други видни българи. Те настояват да се направи проект за преобразяване на съоръжението, което може да се превърне в нов символ на София и нейна забележителност.


19’ още преди 3 години предложи паметникът да бъде възстановен в съвременен стил след международен конкурс, на който да бъдат поканени водещи световни архитекти.


Напомняме, че двама от Топ 5 на планетата: Жан Нувел и Франк Гери лично познават София и нейния център и имат идеи за него. Това ще струва по-малко от заличаването на монумента, а творчеството на великите архитекти в момента е най-големият магнит за градски туризъм. Всяка работа на подобен творец привлича огромен поток и носи по-големи приходи на чуждестранен посетител на ден, отколкото социално слаб скандинавец да отдъхва седмица на морето ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец