Свързани новини

03.07.2017 09:27

ЕС затваря 40% от бг енергетиката, токът ще скача главоломно

Видян 3866 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 След като знае от 2010 г. за предстоящото затваряне на замърсяващите ТЕЦ-ове на въглища в целия ЕС и не взе никакви мерки, българската държава ще трябва да инвестира поне 300 млн. евро или 600 млн.лв. в следващите 2 години, за да приведе в екологичните норми поне най-големия си ТЕЦ Марица Изток 2. В противен случай той ще спре работа според новите условия в Съюза. Досега, вместо да помогне на ТЕЦ-а и да раздели инвестициите в годините, така че той да продължи да действа безболезнено за бюджета и хората, а с това да спаси и държавните мини – двете стратегически предприятия за цяла Южна България, правителството дотира с 3 до 5 млн.лв. годишно от Марица Изток футболния клуб Берое – единственият държавен отбор в Европа. Чак сега, вместо през 2010 г., министрите на енергетиката и екологията се сетиха да търсят План Б и т.нар. дерогация или изключение, което ще бъде доста трудно, като се има предвид, че сме държавата с най-мръсен въздух. А точно в района на „Мариците”, вместо максимално допустимите 24 пъти наднормено замърсяване месечно, то е над 100 пъти, както призна самият Нено Димов.


Най-вероятно ще трябва държавата да плати и компенсации в размер на милиарди лв. на т.нар. американски ТЕЦ-ове 1 и 3 в Маришкия басейн за оставащите няколко години от експлоатацията им, освен ако тайно кабинетът Борисов 2 не е удължил нейния срок. Освен че заради въпросните централи вече има официален иск за незаконна държавна помощ в размер на 2,5 млрд. лв. в Европейската комисия, заведен от британска еко чувствителна кантора (вижте на 19min.bg).


Вместо да изисква модернизация по новите евростандарти, правителството наливаше стотици милиони и на ТЕЦ-овете, свързани с Христо Ковачки, поради факта, че имаше група в парламента, а те също трудно ще успеят да се впишат в изискванията на ЕС за краткото време, което остава.


Проблемът е огромен, защото ТЕЦ-овете, които трябва да спрат след 2020 г. дават над 40% от цялото производство на ток у нас, освен че в тях и свързаните с тях производства работят над 30 000 души.


Какво означава всичко това за редовия потребител? Че токът в следващите години ще скача не с проценти, а с пъти! Затварянето на малките блокове на Козлодуй доведе до 6-кратно увеличение на цената на електричеството за 10 г. Не по-малък ще бъде ефектът от спирането на въглищните ТЕЦ-ове, което ще наложи ударен внос. В страни като Испания, които разчитат на това обичайната сметка за електричество на среден апартамент на месец е около 100 евро или 200 лева.


КЕВР вече започна първите стъпки като увеличи от 1 юли с 2% цената на тока за битовите потребители. За последните 3 месеца това е трето увеличение, достигнало общо 5% или близо 2 на сто на месец. След 23% скок на парното и топлата вода през април, сега имаме ново увеличение с 1% от 1 юли. Напомняме, че тази цена също е в тясна връзка с производството и изкупуването на ток, тъй като Топлофикациите у нас се издържат и благодарение на изкупуваните на преференциални цени от НЕК количества електричество от т.нар. когенерация. Към това трябва да добавим и другия фактор, който ще умножава цените на парното и топлата вода – от края на 2019 г. със старта на турски поток, България престава да бъде транзитна страна на газ, а печалбите от тази дейност, които издържаха Булгаргаз, така че да може да субсидира и да не си търси парите от отоплителните дружества, секват.


Така, освен увеличение на тока в пъти, ще имаме и не по-малко увеличение на парното.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец