Свързани новини

27.06.2017 09:32

Европол: Тероризмът все още не е достигнал връхната си точка

Видян 1272 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Париж, Брюксел, Лондон и Берлин - европейските столици са разтърсени от ужаса на тероризма. А броят на нападенията от ислямисти продължава да нараства. Директорът на Европейската полицейска служба (Европол) Роб Уейнрайт е уверен, че кулминацията на терора в Европа все още не е настъпила, пише германският вестник Die Neue Osnabrucker Zeitung.


Кога обаче най-сетне ще приключи всичко? На този въпрос търсят отговор много европейци. Уейнрайт е предпазлив с успокоенията. „Заплахата от тероризъм, която имаме от едно поколение насам, е най-високата за последните 20 г. И тя ще продължава да се увеличава, разполагаме с доказателства за това“, заяви директорът на Европол в интервю за изданието.


Уейнрайт припомни, че само през миналата година ислямисткият тероризъм е станал причина за смъртта на 135 души, а за подозрения във връзки с джихадистите са арестувани 718 души – почти два пъти повече, отколкото през 2014 г. „Това е изключителен възход и показва колко много се е радикализирала част от ислямската общност“, предупреди експертът.


Рисковете произтичат както от терористични групировки, така и от отделни лица, т.нар. атентатори единаци. Основни носители на заплахата са бойци, завърнали се от Сирия в страните от Европа. Екстремистки организации като „Ислямска държава“ са много успешни в интернет, използват социалните мрежи за пропаганда и набиране на последователи, предаде Фокус.


Но именно по-големите групировки са в състояние да планират и извършат големи атаки. „Нападателите може да бъдат контролирани или вдъхновени от „Ислямска държава“, дори и да не са били в Сирия или Ирак. Някои атаки са внимателно планирани, а други са плод на спонтанни действия“, обясни Уейнрайт.


На въпрос дали Европа е във война с терористичната милиция Уейнрайт отговори: "Не. Аз не бих използвал думата „война“, защото тя носи смисъл, който терористите не заслужават“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се