Свързани новини

26.06.2017 13:24

Протест ЗА паметника пред НДК

Видян 1625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протест за запазването на паметника пред НДК ще се проведе утре от 18 часа. В инициативния комитет са архитекти, художници, строителни инженери и други интелектуалци. Те настояват да се направи проект за преобразяване на съоръжението, което може да се превърне в нов символ на София и нейна забележителност. В противен случай общината ще похарчи над 3 млн. лева, за да унищожи част от културното наследство, вместо да го превърне в туристически ресурс.


19’ още преди 3 години предложи паметникът да бъде възстановен в съвременен стил след международен конкурс, на който да бъдат поканени водещи световни архитекти. Напомняме, че двама от Топ 5 на планетата: Жан Нувел и Франк Гери лично познават София и нейния център и имат идеи за него. Това ще струва по-малко от заличаването на монумента, а творчеството на великите архитекти в момента е най-големият магнит за градски туризъм. Всяка работа на подобен творец привлича огромен поток и носи по-големи приходи на чуждестранен посетител на ден, отколкото социално слаб скандинавец да отдъхва седмица на морето ни.


Напомняме, че по решение на Столичния общински съвет предстои събаряне на паметника, посветен на 1300-годишнината на България, както е посветен и самият Национален дворец на културата и неговия парк, които бяха създадени през 1981 г. като единен ансамбъл. Предполага се, че бързането се дължи на предстоящото европредседателство на страната, стартиращо на 1 януари 2018 г. Негов център е именно НДК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец