23.06.2017 13:02

София Прайд отправи покана към Бойко Борисов

Видян 1183 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана  за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот. Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов в предаването „Здравей, България!“ по „Нова телевизия“ на 22.06.2017 г., че „нито трябва толкова да се парадира“, нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.


     В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни. Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.


Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на София Прайд е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за:


•    Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди.


•    Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.


•    Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.


•    Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.


•    Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.


•    Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.


•    Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.


София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов „Да прогоним предразсъдъците“. Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.


Трима пъстроцветни кукери поведоха шествието, за да прогонят злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните.


Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права. Фасадата на един от символите на столицата – Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата – международно признатият знак на движението, в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.


Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден