Свързани новини

21.06.2017 17:15

БСП: Аргументите на ГЕРБ да не бъдат преизчислени всички пенсии са несъстоятелни и не са от финансово естество

Видян 1914 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Надя Клисурска, народен представител от ПГ на „БСП за България” в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:


Как се чувства като народен представител?


    „Как се чувствате като народен представител?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори: „Чувствам се отговорно! Смятам, че позицията, която заемаме всички народни представители трябва да ни кара да бъдем отговорни на първо място и да се вслушваме в гласа на хората, това, което са техните болки и техните виждания за живота!”.


Противопоставянето между ГЕРБ и БСП в Народното събрание.


    Надя Клисурска се съгласи с водещата, че вече два месеца Народното събрание не работи с необходимите темпове. Тя продължи, че ПГ на „БСП за България” е внесла 9 законопроекта, като голяма част от тях все още не са влезли в комисии. Народният представител обясни, че според нея правителството няма управленска програма и доказателство за това е и писмото на началника на кабинета Румяна Бъчварова, в което се иска от администрацията да им напише домашното. „В крайна сметка тази немощ на ГЕРБ е ясна и с нашата активност те не искат по никакъв начин да показваме на хората, че ние сме отговорни и искаме да променяме законодателството!”, категорична бе Надя Клисурска.



Отхвърлянето на предложението на „БСП за България” за преизчисляване на „старите пенсии”.


    „Защо не успяхте да убедите управляващите да подкрепят този толкова важен законопроект за преизчисляване на пенсиите, който внесохте?”, попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че предложението на „БСП за България” е било изключително конструктивно и би помогнало на около 60% от пенсионерите в България. Аргументите против, изложени от ГЕРБ, са били изключително несъстоятелни. „С тези аргументи те днес се опитаха да защитят актуализацията на бюджета на ДОО. Всички, които следят темата, ще видят, че нещата са равнопоставени в законодателно отношение и тук говорим за политическата воля нещата да се случват. Ефектът върху пенсионерите, на които ще бъдат увеличени минималните пенсии, е от 565 000 човека, към първи октомври около 800 000 пенсионери ще получат увеличение на своите пенсии, но това няма да рефлектира върху другите пенсии, другите пенсии ще бъдат преизчислени с коефициент 2,4!”, обясни народният представител от „БСП за България”. Тя продължи, че предложението на нейната парламентарна група е обхващало двоен процент от хора, които ще почувстват промяната. Именно затова и не е било прието от ГЕРБ, които са се скрили зад измислената причина за неосигурените финансови средства. Надя Клисурска обясни, че към края на годината се очакват 280 милиона повече приходи в бюджета на ДОО. Мярката, заложена от „БСП за България”, е възлизала на около 400 милиона лева, така че реално държавата е трябвало да задели едва около 150 милиона.


   „Освен това с решението за увеличение на минималната пенсия се въвежда една допълнителна несправедливост. На онези, които никога не са работили и не са внасяли своите вноски и онези, които цял живот са работили и са се осигурявали. Освен това те ви обвиняват, че не сте изчислили откъде ще вземете парите, а тези пера, от които искате да вземете парите, са еднократни. Пенсионерите да едни от най-тежко живеещите хора в България и с нетърпение чакат увеличения от по 5 – 10 лева за празниците, това не е нормално!”, заяви водещата Клара Маринова. Надя Клисурска се съгласи с нея и продължи, че една от големите й болки е, че управляващите от ГЕРБ говорят по този въпрос за липса на средства, а в същото време високопарно и с патос говорят за преизпълнение в определени бюджетни пера по отношение на митническата дейност и други. „Ами ето откъде ще дойдат средствата, в крайна сметка тук говорим за политическа воля по определени теми да не ги оцветяваме в цветове. Защото несправедливостта я има и ние трябва да се опитаме по някакъв начин да я изправим!”, категорична бе Надя Клисурска.


   Народният представител обясни, че в предизборната програма на управляващите е съществувал ангажимент да се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. Сега обаче нямат волята това да се случи и се отмятат от своите обещания. „Дано хората да следят дебата в Народното събрание и да видят, че тук не става въпрос за пречка от финансово естество, а от съвсем друго!”, категорична бе Клисурска. Тя добави, че от БСП ще настояват поне минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лева.



Въпросът за придобиването от БСП на Паметника на Бузлуджа.


    Надя Клисурска обясни, че причината БСП да поиска паметника е била неговото неглижиране от различни правителства. Тя продължи, че правителството подхожда по същия начин и към другите паметници, затова от БСП в момента са подели инициативата за възстановяването на войнишките паметници. Що се отнася до Бузлуджа става въпрос за неговото съхраняване, тъй като паметникът е символ и част от историята на България. На първо място от БСП смятат да направят една сериозна акция по събирането на консултанти, които да дадат съвети как да бъде укрепен конструктивно покривът. „Бузлуджа е архитектурна ценност, символ на БСП и историческо място за стотици хиляди социалисти и не е възможно повече да гледаме как се руши!”, категорична бе Надя Клисурска.



    „Ще успеете ли според Вас, защото много пари трябват?”, попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че от БСП имат както волята, така и визията за решаването на този проблем. Вече са предприети действия паметникът да се запази такъв, какъвто е.


Външнополитическата активност на премиера Борисов.


    Надя Клисурска заяви, че при тези визити не става ясно къде в центъра е поставена България. Тя продължи, че по време на срещата с Ердоган не е чула визия за приоритетите на България и нейната сигурност от увеличаващия се мигрантски поток. „По отношение на другите визити – явно някои от нещата не се случват на светло и на нас не ни става ясно къде е поставена в България в центъра на тези срещи. За мен е важно България да бъде акцент и да бъдат защитени нейните национални приоритети, такова е становището и на нашата партия?”, завърши Надя Клисурска разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените