Свързани новини

16.06.2017 11:16

Ще стане ли киселото ни мляко йогурт?

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Допитване в Българския институт по стандартизация (БИС) решава днес съдбата на киселото мляко.


Експерти предупредиха, че ако в института гласуват поисканата промяна в БДС, уникалният български продукт ще се превърне в йогурт, съобщи Труд.


 Неотдавна стана ясна заплахата, надвиснала над българското кисело мляко. След публикациите в медиите отпадна предложението да бъдат намалени нормите на двете полезни бактерии в продукта - лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус.


Остана обаче второто предложение - за допускане на всякакъв вид опаковки.


То е по искане на три фирми - "Обединена млечна компания", чиито собственици са гърци, на "Димитър Маджаров-2" ЕООД и "Полидей-2" ООД. Днес в института по стандартизация се очаква решение за промяна на опаковките, които са част от БДС за киселото мляко.


В стандарта е записано, че киселото мляко може да бъде в опаковки до 1 кг, които са от полистирен, стъкло или керамика. Трите фирми, които са внесли предложение за промяната настояват в стандарта да се включат "Всички опаковки, предназначени за контакт с храни".


(По-конкретно предложението е да се разреши употребата и на картон и полипропилен. Това поясни тази сутрин Нова телевизия.)


Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.


"Стига комерсиална алчност", възкликва в "Труд" доц. д-р Светла Данова, микробиолог с дългогодишен опит и голям докторат върху млечно кисели бактерии и пробиотици. Тя е възмутена от "стремежа да ни бъде отнет един от малкото останали млечни продукти с характеристики на функционална и здравословна храна".


"Господа, неспециалисти, не посягайте на един здравословен продукт, обслужвайки чужди интереси", зове Данова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп