Свързани новини

15.06.2017 11:46

БСП: Мажоритарната система убива демокрацията

Видян 1202 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Чистата мажоритарната система убива демокрацията и представителността на парламента.
Пропорционалната избирателна система (ПИС), създадена да компенсира недостатъците на мажоритарната, е приложена за първи път през 1889 г. в Белгия.
Мажоритарна система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от гласоподавателите.  Системата се прилага в 58 държави в света, повечето от които се намират в Африка и Азия (Еритрея, Етиопия, Габон, Гамбия, Кения, Нигерия, Танзания) и Азия (Индия, Индонезия, Северна Корея, Пакистан, Филипините, Мианмар).
Тази система ще доведе до изкривявания и липса на представителство на половината от гласувалите на практика.
Тази система крие две тежки опасности и недостатъка.
На първо място тя облагодетелства големите партии, за сметка на плурализма и ще доведе до тежък удар срещу демокрацията.
На второ място, другата опасност е, че  като цяло, този вид изборна система в България – мажоритарната, ще раздроби националната политическа система и ще стимулира формирането на локални, регионални партии.  Предизборната кампания е за всеки регион и избирател, което я прави по-скъпа и което ще стимулира и престъплението- купуване на гласове. Въздействието върху избирателите ще е тотално, и включва агитация, натиск и рекет от т. нар местни феодали. При предлаганото, на практика, прекратяване на държавната субсидия за партиите, ще се засилят корпоративния натиск, интересите и то от локален характер. Политиките, идеите и убежденията ще отстъпят напълно пред частните икономически интереси.
На трето място, друг сериозен недостатък е, че при мажоритарната система има голяма загуба на гласове. Тази загуба идва оттам, че гласовете, подадени за съответния кандидат се губят. Допринесли за вота са само гласовете за избрания. При това загубени са гласовете не само за неспечелилия, загубени са гласовете за кандидата, който е спечелил, но не са му били нужни за победата. Гласовете, подадени за неизбраните кандидати, нямат абсолютно никаква стойност. Когато се прилага мажоритарна система с абсолютно мнозинство, е възможно кандидатът да получи 50% плюс един глас. При  това положение, останалите 49,9% от гласоподавателите, упражнили правото си на глас, остават без парламентарно представителство. Мажоритарният избор е в това, че в избирателния район печели този кандидат, спечелил най-много гласове, без разлика коя партия го издига и каква политика или идеи следва.
В България, при мажоритарна избирателна система, освен качествените хора с авторитет, в парламента ще влязат доста съмнителни „политици”, добрали се до депутатското място със  скъпа кампания или с директно купуване на гласовете. В български условия, в парламента най-вероятно ще влязат 240 или 2/3 политически неангажирани и безотговорни към национални политики депутати. Хора със самочувствието, че са мажоритарно избрани и независимо дали изразяват партийна принадлежност, трудно ще се поддават на партийна дисциплина, последователност и предвидима политика. Ще скачат от групичка в групичка и всеки ще тегли чергата към себе си. Ако въобще има парламентарно мнозинство, то ще е много крехко и ще има страхотни, невиждани пазарлъци за всеки един глас.  Няма да може да се формира национална линия, стратегия и политика. Правителствата ще са много нестабилни, няма да вършат никаква работа и ще се сменят на всеки шест месеца.
Това становище и принципите  са изразени и от всички експерти до настоящия момент. Поради тези аргументи и с оглед на нашата последователна позиция, и националната ни отговорност, ние от „БСП за България“, няма да подкрепим този законопроект. Той не решава политическите проблеми в България и не премахва недъзите на политическата ни система, заради които гласуваха част от българите на референдума, а ги задълбочава и  постига единствено частно-партийните интереси на ГЕРБ, поднесени с голяма доза популизъм и демагогия.
Този дебат не следва да спира до тук, а да се води отговорно, с държавнически маниер, задълбочени и аналитично.
Когато, уважаеми народни представители, Алеко Константинов пише очерка си „Бай Ганьо прави избори“, системата е била мажоритарна и много добре описва всички недъзи.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а