Свързани новини

15.06.2017 10:56

НС не одобри преизчисляване на старите пенсии

Видян 2072 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С 98 „за”, 7 – „против” и 108 – „въздържал се” законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и предвиждащ преизчисляването на т. нар. стари пенсии, бе отхвърлен на първо четене.

Според мотивите на законопроекта, предлаганото изменение на Кодекса е насочено към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години. Вносителите са убедени, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение, a това налага да се вземат бързи мерки за увеличаването на пенсиите.


Според „БСП за България” именно такава мярка е преизчисляването на т.н. стари пенсии. Съгласно чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от средно месечния доход на страната за последните 12 месеца преди пенсиониране, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход на страната за определения период и от осигурителния стаж на лицето. При спазване на принципа на равнопоставеността, осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст.
Последното такова преизчисляване е извършено през 2008 година със средния осигурителен доход за 2007 година - 398 лв. и 11 ст.


ОП и ГЕРБ нямат никакво намерение да изпълнят ангажимента за преизчисляване на всички пенсии. Те само обещават и поемат ангажименти за в бъдеще", каза депутатката от "БСП за България“ Надя Клисурска- Жекова.

Според нея управляващите противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст на пенсионерите с пенсии за инвалидност - "ще дадем на добрите, когато накажем лошите“.

По думите и, ако въобще има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии, за това нямат вина пенсионерите, а правителствата.

От последните 8 години ГЕРБ управляваха 7“, заяви Жекова.

„Разходите за всички инвалидни пенсии възлизат на 1,7 млрд. лева, тоест за да бъдат преизчислени пенсиите за стаж и възраст трябва едва ли не да бъдат спрени голяма част от инвалидните пенсии“, коментира народният представител от БСП. „Над 1,5 хил. пенсионери са с пенсии под прага на бедността, от бюджетната комисия е видно, че индексирането ще става с 2,4%, което съществено не променя нещата“, обясни депутатката.

Според нея, ако промените предложение от БСП се приемат няма да се нарушат финансовите параметри в бюджета.

В реплика председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще изпълнят програмата си. По думите му БСП трябва да участват в процеса на преизчисляване на пенсиите, но не както го правят сега в зала.

„Имали сте възможност да управлявате, да направите много политики, процентът на инвалидните пенсии е много голям и всички го знаете“, посочи Цветанов и допълни, че ограничаването на фалшивите инвалидни пенсии би могло да спомогне за преизчисляване на пенсиите.

"Ние от ДПС винаги сме приветствали предложенията за търсене на възможности за увеличаване на пенсионните доходи", заяви председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.

„Бъдещите пенсионери, нашите майки и бащи нямат нужда от противопоставяне на тема пенсии в българския парламент. Българските пенсионери имат нужда от обединени усилия, за да бъдат решени техните многобройни проблеми”, допълни той.

По думите му доходите от пенсии за голяма част от пенсионерите са единствен доход.








 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 ЗаПлетени истории

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и