Свързани новини

14.06.2017 17:06

Сърбия съди НАТО за бомби с обеднен уран, признание за забранени оръжия и в Мосул

Видян 3190 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сърбия подготвя иск срещу НАТО с международен екип от изявени адвокати, след като извади доказателства за използване на забранения обеднен уран в бомбите срещу граждански цели по време на войната за отцепване на нейната област Косово през 1999 г. Напомняме, че дори навръх Великден „цивилизационно” бяха ударени катедралата на Белград, националната телевизия, болници и други обекти, което предизвика и хиляди невинни жертви. На Великден през 1944 г. от англо-американските бомбардировки в София са ударени храм-паметникът Александър Невски, черквата Света София, Синагогта, чиято безценна библиотека напълно изгаря, разрушен е тотално Народният театър,още 12 000 сгради в София и има 2500 цивилни жертви. Ракета по Сърбия падна върху частна къща в столичния квартал Горна баня, но вече погрешка и през 1999 г.


Обедненият уран доказано причинява рак на оцелелите при подобни бомбардировки. Такива заболявания имат в момента бум в Сърбия – по 33 000 нови жертви годишно. Става дума за попадане на 10 до 15 тона обеднн уран и предизвикване на екологична катастрофа, разкава Сърджан Алексич, сръбският адвокат, който води международния правен отбор по иска. Заедно с него работят юристи от ЕС, Русия, Китай и Индия. Екипът е формиран от Сръбската академия на науките.


От НАТО коментират, е едва сега се запонават с обвиненията на Белград. Оттам искат компенсации от 19 държави – членки на Пакта. Освен пари, от тях се очаква помощ при лечението на невинните им жертви.


„Използването на забранени от международното право оръжия от водената от САЩ коалиция беше нарушение на човешките права”, твърдят адвокатите.


Те се позовават на признатата от НАТО в доклад от 2000 г. употреба на обеднен уран във войните Ирак и на Балканите.


На този фон вчера новозеландски генерал, един от ръководителите на коалицията, която и в момента воюва в Ирак, призна за използване на муниции със забранения за използване фосфор при атаките на Мосул, които вредят по-малко на окупаторите терористи, които имат снаряжение, отколкото на невинното местно население, блокирано в града. Бригаден генерал Хю МакАслан заяви: „Използвахме бял фосфор за скрининг на зони в западен Мосул”. Преди това коалицията, водена от САЩ вече е признавала за използване на забранения материал при действия в селските територии на Ирак, но не и в гъсто населени с мирни жители градове. Потвърждение има и от реномираната организация  Human Rights Watch, която остро разкритикува в сряда употребата на подобни муниции.  „Белият фосфор нанася ужасяващи и дълготрайни вреди на хората в Рака и Мосул, където има голяма концентрация на цивилни”, категоричен е Стив Гуус от HRW. Той призова САЩ и съюзниците им да „минимизират” щетите върху гражданското население. Белият фосфор, в съчетание с кислород, се възпламенява и образува характерен бял дим, който е силно отровен. Той е забранен за използване според Протокол 3 на Конвенцията за конвенционалните въоржения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на