Свързани новини

13.06.2017 14:39

Лекари готвят нови бунтове и стачки срещу властта

Видян 1424 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  „Лекарите са готови на протести, ако Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не приеме предложените от Българския лекарски съюз (БЛС) мерки за справяне с проблемите в здравеопазването, предупреди председателят на съюза д-р Венцислав Грозев от ефира на БНР.


Той коментира, че катастрофално са били намалени бюджетите на лечебните заведения за болнична помощ, което е довело до невъзможност за осигуряване на нормални средства за медико-диагностична дейност, независимо от по-добрите финансови показатели, които са били постигнати в Националния рамков договор /НРД/.


19 минути писа още в началото на месеца за декларация, приета после на заседание на управителния и на националния съвет на лекарския съюз във Велико Търново. Предупредихме също така и за 17 закрити общински болници, поради  управлението на предишния кабинет ББ2 и ръководството на сектора от здравния министър Петър Москов, срещу когото вече има 4 заведени съдебни дела.


 Лекарите анализираха системата на здравеопазване и посочиха три основни проблема, които ги поставят в невъзможност да изпълняват задълженията си.


Първият е хроничното недофинансиране на здравната система при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности. От съюза са категорични, че това води до натрупване на дефицит в бюджета на Здравната каса.Също така създава условия за миграция на медицински кадри, а пациентите губят доверие в системата.


Вторият е погазване от страна на НЗОК на условията в рамковия договор, особено в разпределението на бюджетите в болничната и извънболничната помощ.


Третият недостатък е в непълноти и противоречия на нормативни актове с еднакъв ранг, с които те са принудени да работят.


За справяне с проблемите от съюза се надяват да се направи актуализация на бюджета на Касата за т.г. Настояват и за обособяване на отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средствата от здравни вноски. Белите престилки се надяват също така да се изчистят дефицитите в касата от предходни години.Сред предложенията им е и въвеждане на система за наблюдение и стимулиране на качеството на медицинските услуги.


От декларацията им става ясно, че изложените проблеми трябвало да бъдат представени на депутатите на 9 юни в пленарната зала, но те отказали да чуят гласа на съсловието.  Това е и причината за решението им да се вдигнат на бунтове, за да чуят гласа им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.