Свързани новини

12.06.2017 15:19

Без обсъждане са внесени промените в ДОПК

Видян 2454 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В ЕС всеки има право да пренася, а значи и изобщо да носи 10 000 евро или 20 000 лв. в брой. В България обаче ще се разплащаме само с до 1000 лв. В момента са 10 000 лв. От 1 август ще станат 5000 лв., за ЧНГ – 3000 лв., а от 1 януари 2019 г. – хилядарка. Това е само една от промените в данъчното законодателство, които правителството внесе в парламента. Много е важно да се отбележи, че революцията стана без всякакво обществено обсъждане, което е задължително по закон. Тоест, с ясното съзнание, че обществото ще се възпротиви на налагания произвол на данъчните, а значи на изпълнителната власт. В страната, която е 118-а от 150 по защита на собствеността според ранглистата на Световния икономически форум.


19 минути се свърза с шефове на работодателски организации, които са категорично против повечето от предложенията на кабинета. Защото, вместо да вкарат пари в хазната, те ще доведат само до повече пари в банките. Промените автоматично ще им носят още печалби от такси, а не от нормалната им дейност - кредитиране (миналата година ръстът му е нулев - 0,03%). Негативен ще бъде ефектът и за чуждите инвестиции, спаднали през 2015 г. с 59,7%, а тази – с нови над 30 на сто.


ЕК разкритикува правителството за събираемостта на данъците, но във връзка с корупцията. Причината е във факта, че най-големите обществени поръчки се печелят от групи фирми с милионни задължения към хазната, които продължават да не си ги плащат и след отпускането на огромните средства – достатъчен пример е спонсорът на ГЕРБ Галчев инженеринг с ремонта на НДК, който получава още и още пари. Нещо повече – с парите на данъкоплатците такива дружества са допълнително подпомомагани с многомилионни кредити от държавната Банка за развитие.


Както 19’ вече писа, независимо от статута „дружество с ограничена отговорност”, какъвто има в цял свят, отговорността на съдружниците се предвижда да стане неограничена – с цялото им лично имущество. Това ще става при установена „недобросъвестност”. Относно обективността на преценката може да послужи друг текст от проектозакона на кабинета, според който няма да може да има прехвърляне на дружествени дялове при ревизия и след ревизия – т.е. бизнесът се смята по презумпция за виновен, дори това да не е доказано от данъчните.


Нечувано за Европа е и предложението, освен съдружниците и изпълнителните директори, отговорност с имущество, а дори и наказателна да носят и пълномощниците. Това е истинска иновация в правото.


Цялата тази работа е за угаждане на КНСБ, която от години иска криминализиране на забавянето, дори не неплащането на данъците и осигуровките. Но в България затрудненията на бизнеса не са породени от друго, а от неблагоприятната среда, липсата на чужди инвестиции и на нормално кредитиране.


Резултатът от въвеждането на тези предложения, комбиниран с административното скокообразно вдигане на минималната работна заплата с процент в пъти по-голям от икономическия растеж, ще бъде съкращения и още по-лоши условия за бизнес, което значи по-малко данъци и осигуровки за държавата. Такава е простата икономическа логика.


Всъщност, истинска мярка против просрочването им би била стимулиране на бизнеса, за което всички политици говорят предизборно, ала никой не прави реално. Разликата между Румъния, където темповете на растеж на икономиката и заплатите са 2-3 пъти по-високи от българските е точно тази.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв