Свързани новини

12.06.2017 10:22

МВР разкри 42-ма корумпирани служители в системата

Видян 1348 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За една година МВР е успяло да разкрие едва 42-ма корумпирани сред своите служители, пише вестник Сега. Това става ясно от Годишен отчет за степента на изпълнение на мерките от Плана за действие за превенция и противодействие на корупцията - 2016 г., публикуван на страницата на ведомството. За система като вътрешното министерство от 50 000 служители числото очевидно е пренебрежимо малко. От отчета не става ясно дали това се дължи на слабо звено антикорупция, или в МВР работят само изрядни служители.


В документа е посочено, че дирекция Вътрешна сигурност на МВР за миналата година е получила 392 сигнала, съдържащи данни за корупционно поведение на служители на МВР. По 210 от тях е била извършена проверка и само 42 са се оказали основателни.


През 2015 г. получените сигнали са 261, като по 205 от тях са извършени проверки, от които 53 са основателни. От данните се вижда, че през 2016 г. са получени с 50% повече сигнали, но е намалял броят на основателните, пише в отчета. Пак там е отбелязано и че за 2016 г. 28 сигнала с данни за извършени престъпления от служители на МВР са изпратени на съответните прокуратури за отношение по компетентност.


В общи линии, като единствена слабост на МВР по темата се отчита липсата на добра външна комуникация за популяризирането на работата на вътрешното ни министерство по отношение на борбата с корупцията. Т.е. обществото не е информирано достатъчно колко добре се справя ведомството.


Заедно с отчета вътрешното ни министерство ще пусне и План за действие за превенция и противодействие на корупцията през 2017 г. Той предвижда цели 58 мерки. Най-любопитна  от тях е въвеждането на система за случайно разпределение на делата при разследващите полицаи. Това трябваше да е факт още преди години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.