Свързани новини

10.06.2017 08:06

Президентът публикува стенограмата за КТБ от 29 юни 2014 г.

Видян 1591 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният глава взе решение да оповести съдържанието на Консултативната среща при президента на Република България Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически партии в 42-то Народно събрание и част от министрите в тогавашното правителство, която се проведе на „Дондуков“ 2 на 29.06.2014 г., съобщиха от „Дондуков“ 2.


 "От нея са премахнати само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Що се отнася до втората стенограма, предприел съм действия за декласифициране и ще преценя кога и дали изобщо да я оповестявам", заяви държавният глава Румен Радев пред bTV.


"Това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне истината за КТБ. Нищо подобно – няма там такава информация. Нека внеса яснота – съдът не задължава президентската администрация да публикува стенограмите. Имам право на обжалване, което означава погребване на стенограмата. Аз имах много ясни мотиви, че ще публикувам тези стенограми, резервите ми и причината да има отказ, са ясни, аз съм ги споделил: няма как да ги публикувам в предизборния дебат или по време на съставянето на новия кабинет. Минаха изборите, минаха консултациите. Моето решение за първата стенограма е категорично ясна. 10 минути след нашия разговор ще бъде на сайта”, заяви Радев. Тя ще бъде тест за зрелостта на нашето общество – дали заслужаваме прозрачност."


„Мотивите ми да публикувам тази стенограма бяха ясни от самото начало. Моите резерви и причината да има отказ в началото на мандата ми, също са ясни – нямаше как да публикувам тези стенограми в предизборния дебат или по време на консултациите за съставяне на нов кабинет“, заяви президентът Румен Радев по време на интервю за бТВ и предупреди, че съдържанието на публикувания документ не бива да се превръща в инструмент за предизвикване на напрежение в страната.



Държавният глава напомни, че истината за случилото се с КТБ и идентифицирането на отговорните за колапса на финансовата институция би следвало да бъде търсена в рамките на съдебен процес. „Истината трябва да се фокусира и да се търси в съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случило с тази банка. Трябва да имаме доверие в българския съд, макар и да има много какво да желаем от българската съдебна система“, каза още Румен Радев.


Президентът каза, че решението за публикуване на стенограмата е в правомощията на президентската институция, а всички участници в срещата са били навременно предупредени и консултирани за нейното оповестяване. Стенограмата е оповестена в нейната цялост, като единствено са премахнати имена на банки и финансови институции, различни от КТБ, уточни президентът.

 


Що се отнася до загиналия български летец Георги Анастасов, президентът Радев каза: "Огромна загуба за нас. Обаятелен човек и офицер. Всички скърбим". Така президентът Румен Радев, самият той военен летец, коментира гибелта на командира на екипажа на вертолет „AS „Пантер“ – 565 MB“ капитан Георги Анастасов по време на тактическото учение „Черно море – 2017“ по-рано днес. 


 

"Искам да изкажа съболезнования на семейството и на близките на колегата кап. Георги Анастасов.  Познавах го бегло, обаятелен, интелигентен човек, сподели Радев.  Един трагичен инцидент стана днес. Искам да благодаря на спасителния екип, който направи всичко възможно да спаси командира на екипажа, и на медицинския екип, който направи всичко възможно, за да го спаси".


 


"Рано е да се каже какви са причините за инцидента. Тепърва ще се разследва. Веднага след инцидента катер е тръгнал от фрегатата "Дръзки", но за съжаление кап. Анастасов е починал", коментира той.



"Много са емоциите при този инцидент. Състрадание и гняв са основните, защото едно е сигурно - нашите летци имат много по-малко летателни часове от средните стандарти на НАТО", обясни държавният глава.



Запитан какви биха могли да са причините за трагичния инцидент, Румен Радев отвърна: „Каквато и да бъде причината, със сигурност знам, че екипажът има нальот с три – четири пъти по-малко от стандартите в НАТО. Многократно и като командир на ВВС алармирах, че летим опасно малко. Причините за инцидента не са ясни, но това е потенциалната опасност!


"Изпитвам състрадание, но и гняв, че като държава не можем все още да се организираме", не скри емоциите си държавният глава. "Все още се туткаме и не можем да осигурим тези ресурси, които да осигурят една нормална подготовка", припомни Радев. 


 

Водещият Антон Хекимян му припомни заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по въпросите на отбраната. „Доволен съм, че на КСНС постигнахме консенсус. До 20 юни трябва да има доклад за това как наличните средства да бъдат използвани най-добре“, отговори президентът. 


 

Радев показа, че е огорчен от това, че военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов изтегли доклада за армията, написан от служебното правителство. В него се казваше, че въоръжените сили не могат да изпълняват задачите си по отбраната на страната. "Изтеглиха доклада за отбраната, в който пише истината, за да го порозовяват. Днес той почервеня", заяви държавният глава. Радев призова повече да не се отлага и незабавно да стартира проектът за купуване на нов изтребител, „заради тези момчета и техните семейства“. Президентът посочи, че лобисти искат държавата да замени старите МиГ-ове с още по-стари F16 и наричат това „модернизация“.


 

„Няма сметка да изтегляме едни папки, да изтегляме доклади, за да можем да ги порозовим. Днес те станаха червени“, каза Румен Радев. „Нека бъдем точни. Армията може само частично да изпълнява задачите си. Но не можем до безкрай да отлагаме решението на проблемите“, посочи Румен Радев. 


 

Пари за самолети и кораби или за хора, коя е царицата на войската – напомни изказване на премиера Борисов по темата Хекимян. „Нека не се връщаме в Първата световна война! Да извикаме, ако трябва и кавалерията. Видовете въоръжени сили не могат един без друг!“, бе категоричен Румен Радев.



На въпроса дали като командир във ВВС е губил човек, ген. Радев отвърна: „Не. Никога не съм губил човек!“


 


"България се нуждае от минимум 16 самолета", каза президентът. Той подчерта, че това е абсолютният минимум, за да осигурим нашата дейност по ер полисинг. „Надявам се, че правителството няма да протака повече и ще даде парите за новите самолети... Има решение на Народното събрание, няма какво повече да го умуваме. Проектът за нов изтребител трябва да тръгне“, заяви Радев. Държавният глава припомни, че в момента спорът е между авиатори и лобисти. „Лобистите искат да заменим нашите стари самолети с още по-стари – поне с 8 години по-стари. Лобистите наричат това модернизация“, каза Радев.


 


Румен Радев е категоричен, че трябва непременно да стабилизираме сектор сигурност и отбрана. „В момента трябва да се фокусираме върху нашата професионална армия“, добави президентът. „Лобистите искат да заменим нашите стари самолети с още по-стари – поне с 8 години по-стари. Лобистите наричат това модернизация“, каза Радев. 




Другата голяма тема в разговора бяха отношения с Русия и Турция. На въпрос от водещия Антон Хекимян дали е поканил Владимир Путин за тържествата по повод освобождението от турско робство догодина, президентът каза: "В най-скоро време ще разговарям по телефона с Владимир Путин и ще го поканя за тържествата у нас по случай 140 години от Освобождението!"


 

"Нямам намерение да не го правя заради обсесията на шепа хора, изпаднали от парламента", посочи той. България не трябва да третира никоя държава като враг, убеден е държавният глава. 


 

Президентът Румен Радев отговори и на въпроси за отношенията България - Турция. "Турция за нас е добър съсед, стратегически партньор", убеден е Румен Радев. "Равнопоставеност, добросъседство, ненамеса във вътрешните работи", това според Румен Радев са принципите, върху които трябва да се изграждат отношенията ни с Рурция.


 

Що се отнася до широко дискутираната в обществото тема за съдебната реформа и срещите, които президентът проведе с Лозан Панов и Сотир Цацаров по тази тема, Радев каза: "На Консултативния съвет по национална сигурност се обединихме, че трябва да има законодателни промени. Много важни са законите за вероизповеданието, за политическите партии, тогава ще се неутрализира тази намеса. На първо място ние трябва да гарантираме нашият суверенитет и сигурност", каза още Румен Радев.


 

"Искам българите зад граница да гласуват. Но в никакъв начин да не гласуват под строй. На този срамен акт трябва да се сложи край", каза той по отношение на гласуването в Турция.


 

Запитан има ли заплахи от Турция, Румен Радев каза, че по време на предизборната кампания бяхме свидетели, че имаше такава намеса на всички нива.


 

„Приложихме предупредителна административна мярка на шест лица, които водеха дейност тук. Искам да благодаря на всички отговорни служители – ДАНС, прокуратурата, МВР, които спомогнаха това влияние да бъде неутрализирано и да се проведат едни честни избори“, каза Румен Радев.


 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв