Свързани новини

09.06.2017 14:26

Лейбъристите със силен шанс за правителство

Видян 1178 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избирателите в Обединеното кралство наказаха както опортюнизма на консерваторите, така и популизма на крайно-десните. Шокиращите резултати са фатален удар за премиера Тереза Мей, докато лейбъристите печелят допълнителни 31 места в парламента.


След изборната нощ, управляващите консерватори губят поне 12 депутатски места, а с това и мнозинството си в Парламента. Силният резултат на лейбъристите на Джеръми Корбин ги прави силен претендент за управлението в предстоящите преговори за съставяне на кабинет.


Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви:


„Точно както и Дейвид Камерън преди нея, Тереза Мей форсира едни ненужни избори в опит да спечели допълнителна подкрепа за собствения си политически дневен ред, но този хазартен ход се обърна срещу нея.


За пореден път стана ясно, че политическият опортюнизъм не постига нищо друго, освен да нанесе допълнително вреди и нестабилност, а крайно-десните популисти се изпариха толкова бързо, колкото и се появиха.“


Социалистите и демократите в Европа остават единни в подкрепата си за нашите партньори в Обединеното кралство. Очакваме Лейбъристката партия да има водеща роля в процеса на формирането на новото британско правителство.“


На тези избори популистите от анти-европейската Партия на независимостта (UKIP) на практика изчезнаха от политическата карта и не успяха да вземат нито едно депутатско място.


„Липсата на ясен победител с абсолютно мнозинство в парламента означава трудни преговори или кабинет на малцинството, което допълнително ще забави процеса на преговори между ЕС и Великобритания за напускане на Съюза, които вече бяха забавени заради предизборната кампания и сега става заложник на потенциално безкрайния британски политически процес“, добави Станишев.


„Останалите страни-членки на ЕС бяха готови да започнат разговорите за Brexit още след референдума миналото лято, но Тереза Мей, сякаш парализирана, търсеше нови и нови поводи да забави процеса. Дори някак си да успее да запази премиерския си пост в краткосрочен план, тя постигна точно обратното на това, което целеше с предсрочните избори – малкото й останал авторитет на масата за преговори сега е напълно сринат“, сподели още лидера на ПЕС.


В заключение, Станишев заяви: „Най-накрая имаме възможност да започнем положителен диалог с Великобритания за бъдещите й взаимоотношения с ЕС. Разчитам здравият разум и конструктивно поведение на лейбъристите да стигнат до масата за преговори с останалите европейски лидери, където без съмнение ще бъдат добре приети“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!