Свързани новини

09.06.2017 11:23

БСП: Проблемите в здравеопазването трябва да бъдат решени сега!

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В системата на здравеопазването има сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени сега“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“  Георги Михайлов по време на дебата за национална стратегия за здравеопазване, иницииран от левицата. Той обясни, че има няколко особено важни направления, които формират основата на взимането на решения по всички политики в  здравеопазването: да бъде разгледана ситуацията на функционирането на лечебните заведения по места и достъпът на гражданите до квалифицирана медицинска помощ;  финансирането на здравната система; кадровият колапс; довеждане до край на идеята за електронните търгове за лекарства.


Д-р Михаилов заяви, че ПГ на „ БСП за България“ има няколко основни предложения за промяна в здравната система: незабавно съставяне на интердисциплинарна комисия, която да започне подготовка за промяна на финансовия модел на здравната система и въвеждането на диагностично свързани групи; реална и съобразена с всички изисквания на определените региони в страната здравна карта. „Динамично трябва да се ускорят крачките в направление електронно здравеопазване, особено за създаването на електронно лично здравно досие“, заяви депутатът от левицата. То подчерта, че спешно следва да бъде създаден модел за остойностяване на професионалния труд на работещите в  здравеопазването и оптимизиране на висшето образование на кадрите по медицина и по здравни грижи. „Предлагаме да бъде направен преглед на финансирането на сега съществуващи клинични пътеки, като се търси възможност за създаването на терапевтични опции“, обясни той. Михайлов подчерта, че са необходими скорошни законодателни инициативи за преодоляване на проблемите в лекарствената политика.


 


Драгомир Стойнев: Лошото качество на здравеопазването се дължи на ГЕРБ


 


„Къде отидоха онези 2 млрд.лв, които ГЕРБ откраднаха, по времето на кабинета „Борисов-1“? Лошото качество на услугите се дължи именно на тяхната политика – в продължение на 9 години управляват те“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Според него трудният достъп до здравеопазване и липсата на финансови средства кара лекарите да се превръщат в истински герои. „Тяхната дейност е недофинансирана. Оставяме настрана факта, че в отделните области финансирането е различно, което е скандално“, коментира той. Стойнев призова управляващите да обяснят на българските граждани защо се влошават услугите. „Защо общински и областни болници са принудени едва да оцеляват и да вървят към закриване? В същото време говорите за много добро качество и много добър достъп“, каза още Стойнев.


 


Д-р Йорданов към министър Петров: Каква е вашата стратегия за развитие на здравеопазването?


„Каква е вашата стратегия за развитие на здравеопазването?“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на левицата Георги Йорданов . Той обясни, че крайъгълният камък на предишната стратегия, националната здравна карта, е била отменена от съда. Според него, без картата, не можем да говорим за развитие на здравеопазването в нашата страна. „Кога ще имаме справедливо лимитиране на дейността на болниците в България? Кога НЗОК ще заплати извършената и незаплатена дейност за 2015г., 2016г., 2017г.?“, попита Йорданов и подчерта, че иначе нямам как болниците да не изпадат в несъстоятелност.


Проф. Анелия Клисарова: Държавата трябва да има по-голямо участие в специализацията на младите лекари


 


„Всяка година около 600 млади лекари завършват на година и има 500 молби за работа в чужбина. Влагаме много средства в обучение на лекари, а те след това отиват в чужбина, за да лекуват други пациенти, а ние пишем следваща наредба“, заяви проф. Аления Клисарова по време на дебата. Тя подчерта, че трябва да направим такива промени, че държавата да има по-голямо участие в специализацията на младите лекари, особено по специалности, които са важни за развитието на здравната система.


 


Д-р Илиян Тимчев: Трябва да се погрижим за общинските болници  


„Основните елементи на здравната ни система са общинските болници. Днес много от тях са пред фалит“. Това заяви в пленарна зала депутатът от БСП д-р Илиян Тимчев.  По думите му, основни причини за това са: начинът на разпределение на средства от НЗОК;  завишените медицински стандарти; частни болници наемат отделения от общински болници; кадровият проблем който се превръща във въпрос за оцеляване на болниците; възнагражденията на медицинските работници.  Той подчерта, че трябва да се прави разлика между видовете болници и за тях трябва да има диференциран подход.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог