07.06.2017 14:36

ГЕРБ и ОП срещу глухите хора, отхвърлиха нов закон на БСП

Видян 1114 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Днес е един позорен ден за българската демокрация. Управляващото мнозинство в парламента отхвърли българския закон за жестомимичен език“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти в парламента. Тя обясни, че предлаганият законопроект регулира използването и изучаване на този език, както и обучението на учители, на преводачи и студенти. „Бяха орязани правата на между 150 и 180 хил. души“, подчерта Елена Йончева.


 


Георги Гьоков: ГЕРБ отхвърлиха добра идея, само защото е на политически опонент


„Освен лош ден за българската демокрация, това е още по-лош ден за хората с увреден слух, защото остават изолирани и отново не е признат езикът им“, допълни народният представител от левицата Георги Гьоков. Той подчерта, че ние сме една от едва двете страни в ЕС, в които жестомимичният език не е признат нито на конституционно, нито на законово ниво. Другата държава е Люксембург. Гьоков обърна внимание на изказването на представител на ГЕРБ, който е заявил, че: „искаме да създадем единен жестомимичен език“. „От ГЕРБ започнаха да се изживяват като създатели. Жестомимичен език е имало преди ГЕРБ, ще го има и далеч след тях“, подчерта народният представител. Според него не е необходимо, когато идеята е добра, да бъде отхвърлена със смешни аргументи, само защото е на някой друг или политически опонент.


Председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов благодари на народните представители от „БСП за България“, които са внесли законопроекта, както и за положените усилия да станат обществено достояние проблемите и необходимостта за официално признаване на жестомимичния език. „Изразявам огорчението си от това, че не се даде възможност проектозаконът да бъде обсъден на следващо ниво. Това е пропусната възможност и отлагане във времето и това много ме притеснява“, каза още той. По неговите думи хората с увреден слух ще продължат да бъдат изолирани. „Правата, гласувани в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, все още няма да могат да се приложат в България“, допълни Нинов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец