Свързани новини

05.06.2017 15:20

Петролът скочи след изолирането на „терористичен” Катар

Видян 1450 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като на 30 май 19 минути писа за оттеглените посланици на Саудистка Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн в Катар като знак на отвращение от финансираните от тази държава на Мюсюлмански братя и терористи, същите страни обявиха следващата си стъпка – прекратяване на дипломатическите отношения и въздушните съобщения с Доха.


Не е ясно дали ходът не бе насочен към конюктурна изгода, тъй като това действие веднага предизвика скок на нефта на световните борси и в резултат милиардни приходи за играчите в Залива. Черното злато отново мина заветните 50 долара за барел след спада си от над 60 месец по-рано до под 45. Въпреки че е известен с газовото си богатство, Катар прави 75 милиона долара НА ДЕН от нефт, като изнася 1,5 милиона барела, което значи, че и той печели от целия шум.


Според анализатор на Петроматрикс, цитиран от Ройтерс, отдавнашните противоречия между Саудитска Арабия и Катар и тяхното съперничество за лидерство в Близкия Изток, са на път да разцепят единството на организацията на производителите на нефт ОПЕК и нейното споразумение за ограничаване, което значи намаляване, на добива чак до началото на 2018 г., което бе потвърдено на 25 май. Целта е същата, както на шума около разтрогването на връзките между страните – да вдигне цените на черното злато. Саудитска Арабия и ОАЕ са ключовите производители в ОПЕК, но пък Катар преди месеци закупи ключов дял от 19% в най-голямата компания на другия основен играч на пазара Русия срещу 10,5 млрд.евро. По анализ на банката АНЗ, цитиран от РТ, инвеститорите продължават да се съмняват в способността на ОПЕК да внесе равновесие на петролния пазар. Как износът ни на оръжие за Катар скочи в пъти напоследък - четете утре!




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния