Свързани новини

05.06.2017 12:14

Огнян Дамянов е четвъртият избран член на ВСС от прокурорите

Видян 1561 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огнян Дамянов от Окръжна прокуратура-Разград е последният, четвърти, избран за член на Висшия съдебен съвет.


Дамянов влиза в съвета чрез жребий, тъй като имаше равен брой гласове с Ясенка Шигарминова от Апелативна прокуратура-Пловдив, съобщи "Правен свят".


Вчера бяха избрани трима от членовете на кадровия орган от прокурорската квота - Даниела Машева, Георги Кузманов и Пламен Найденов.


За първи път Законът за съдебната власт предвижда такава хипотеза – при равен брой гласове случайността да определи кой да влезе в съвета.


Точно как се провежда жребий, не е описано нито в закона, нито в правилата за избор на членове на ВСС, отбеляза "Правен свят". Изборната комисия реши да напише трите имена на двамата кандидати на малки бели листчета, които да постави в два еднакви бели плика. Шефката на избирателната комисия Стефани Черешарова ги разбърка и предостави на председателя на общото събрание на прокурорите Виктор Малинов да изтегли един от пликовете. Той изтегли Огнян Дамянов.


"Процедурата протече при стриктно спазване на закона – пряко, тайно, равно избирателно право на всички прокурори", коментира главният прокурор Сотир Цацаров. И допълни, че активността е била изненадващо висока, което показва изключителна заинтересованост на обвинителите.


"Всичко добро, което се случва в Прокурорската колегия, всичко, което не се случва или всичко лошо, което се случва - за него всеки прокурор вече ще поеме своята отговорност", каза Цацаров и допълни, че прекият избор е задължаващ и за самите избрани.


Главният прокурор изрази и личното си мнение, че законът би могъл да избере едно доста по-добро решение - вместо жребий, да се проведе трети рунд на гласуване между кандидатите с равен брой гласове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното