Свързани новини

05.06.2017 12:34

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и ОАЕ скъсаха дипломатическите отношения с Катар

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според който Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, "упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма, съобщава БТА.


Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и "приканва всички братски страни и компании да сторят същото", се казва в съобщението на саудитската агенция.


Египет скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя, съобщи агенция Мена. Египетското външно министерство заяви, че Египет е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.


Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи.


Обединените арабски емирства обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района. Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации.


Катар осъди решението на три държави от Персийския залив и Египет да преустановят дипломатическите си отношения с Доха.


„Мерките са неоправдани и се основават на фалшиви и неоснователни твърдения", се казва в изявление от Министерството на външните работи на Катар по повод безпрецедентните стъпки, предприети от Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет.


"Целта е ясна, тя е налагането на настойничество върху държавата. Това само по себе си е нарушение на нейния суверенитет като държава", се казва още в разпространения текст.


В свой коментар държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че не очаква решението на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията си с Катар да се отрази сериозно на борбата с "Ислямска държава".


Не очаквам това да има някакво сериозно значение за общата ни борба с тероризма в регионален и глобален план, каза Тилърсън пред репортери в Сидни след среща там между министрите на външните работи и отбраната на Австралия и САЩ.


Тилърсън призова страните, членуващи в Съвета за сътрудничество в Залива, да изгладят различията си. Координираното прекъсване на дипломатическите отношенията е драстична ескалация на споровете около подкрепата на Катар за "Мюсюлмански братя", най-старото ислямистко движение в света. Освен това Доха е обвинявана, че подкрепя дневния ред на Иран, главния съперник на тези арабски държави в региона, отбелязва Ройтерс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби