Свързани новини

05.06.2017 09:27

Само 31% от българите имат основни дигитални умения

Видян 1609 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Два пъти по-малко в сравнение със средното за Европа са българите, които имат дигитални умения. Ако в ЕС 40% от работещите ги нямат, но 60 на сто са в нета, то при нас е точно обратното – срамните 31% са във виртуалния свят, а 69% са аут. Шокиращите данни бяха изнесени от евродепутата Момчил Неков от БСП/ПЕС.


Информацията звучи парадоксално на фона на факта, че се очаква България да получи именно ресора дигитализация в Европейската комисия. Според Момчил Неков е належащо придобиването на дигитални умения  да залегне в националните учебни програми. Той посочи, че при изготвянето на стратегия за цифровизацията, трябва да се има предвид, че в Европа всяка година има недостиг на  около 180 000 IТ специалисти, докато в същото време стотици млади хора са без работа и перспектива за развитие.


 Според българския евродепутат „социалното измерение на цифровизацията на промишлеността също не трябва да се пренебрегва. Новите технологии носят нови възможности за гражданите, но същевременно с това предполагат и загуба на работни места и съответно на социална сигурност. ЕС трябва да бъде преди всичко социално отговорен и да осигурява закрила за всички, ако не иска да изгуби доверието на своите граждани.“


България е в дъното на ЕС по цифровизация на икономиката и по специалисти с цифрови умения. Само 31% от българите притежават основни дигитални умения и едва 6% от българските малки и средни предприятия продават онлайн в страната и  3% в чужбина.


Момчил Неков заяви подкрепата си и за амбициозния план на Еврокомисията за осигуряване на свръхбърз интернет в началните и средните училища, университетите и библиотеките до 2025 г.


„Вярвам, че това ще подобри начина, по който учениците и студентите усвояват учебния материал, както и методите на преподаване. Намирам за притеснителна обаче огромната разлика между държавите в Съюза по отношение на достъпа до високоскоростен интернет. Още по-тежка е ситуацията в селските и отдалечените райони, където масово няма достъп до 3G и 4G. Това още повече  задълбочава пропастта между града и селото“ допълни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден