Свързани новини

02.06.2017 16:26

Захариева потвърди: Борисов се е срещал с президента на Иракски Кюрдистан

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди, че премиерът Бойко Борисов се е срещал с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани. По думите й срещата била протоколна, част от обиколка, която Барзани прави в региона. „Обсъждани са отношенията между България и Кюрдистан и най-вече борбата с тероризма, което стои много високо в приоритетите ни и в тези на ЕС и НАТО“, каза Захариева пред журналисти в Народното събрание.


„Имали са среща и с г-н Главчев, с икономическия министър и с министъра на туризма. Не виждам нещо, което да е за притеснение, напротив“, посочи тя. „Това са протоколни срещи, ние имаме контакти с Кюрдистан и интереси в икономическото сътрудничество, и общи интереси на целия демократичен свят със стабилните държави в Азия, в Близкия Изток и в Северна Африка, които се борят с тероризма“, каза Екатерина Захариева, цитирана от Фокус.


„Това е била дипломатическа и приятелска среща и с другите министри по отношение на икономическите връзки с автономната област, земеделието и туризма“, уточни тя.


По повод твърдения на БСП, че е обещана военна помощ за независимостта на Кюрдистан, министърът коментира: „Не знам БСП откъде ги твърдят тези неща, ние сме съюзник в НАТО. Знаете как се взимат решения в глобалната коалиция, така че БСП какво твърдят - попитайте тях. Това са неща „казал-рекъл“, така че е неоснователно“.


„Обмяната на информация по отношение на сигурността и борбата с тероризма е основен приоритет и се обсъжда със всички, които могат да допринесат в тази борба“, заяви Екатерина Захариева.


За казуса с Кюрдистан Елена Йончева от БСП заяви по-рано, че е странно една такава среща с лидер на автономната област Иракски Кюрдистан, която претендира за независимост, да не е обявена пред българските медии. „Това буди съмнения. Българските медии научиха от кюрдските си колеги за тази среща, имаше снимки, видео материал, след което от Министерски съвет се наложи да потвърдят, че тя се е състояла”, заяви Йончева. Според нея е редно да се знае какво точно се е говорило на нея. Ако е вярна информацията, че са водени разговори за признаването на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, за това трябва да знае българската общественост, парламента и съответно да има дебати какво се случва, посочи Йончева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева