Свързани новини

31.05.2017 18:00

Вдигат тока от 1 юли

Видян 2485 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че предлага цените на електрическата енергия да скочат.


Конкретните предложения за всяко едно от електроразпределителните дружества са:


ЧЕЗ Електро България АД - 1.99%


ЕВН България Електроснабдяване ЕАД - 1.50%


ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД - 0.22%


ЕСП Златни пясъци ООД - 4.51%


Предстои тези нови поскъпвания на услугата да бъдат обсъдени на открито заседание на комисията, което ще се проведе на 6 юни.


Предварителните обещания на КЕВР бяха, че на сбирката на комисията в сряда ще стане ясно с колко ще поскъпне тока от 1 юли т.г. От 1 април електричеството вече скочи с 1 %!


Припомняме, че този пореден ценови шок идва, както вече много пъти писа 19 минути, след увеличението на цената на водата  с 19% и на парното с 23%, заради което делата на КЕВР бяха пратени в съда.


Регулаторът ще се опита да ограничи поскъпването, бе заявил предварително лично пред репортери на бтв шефът на комисията инж.Иван Иванов. Той не е обяснил в детайли защо възразява срещу товаренето на сметките на потребителите, но е заявил, че всички дружества по веригата от производител до доставчик са поискали поскъпване на електроенергията в различна степен.


Електроразпределителните дружества бяха заявили увеличение от 1 до 9%.


Причина за това е поскъпването на цената на природния газ с 29.64% от началото на месеца, което влияе и на цената на електроенергията, произвеждана от топлофикациите. Това наложи увеличение на цена. Задължение към обществото с 3.5%, което доведе до поскъпването на тока за бита и предизвика протести от страна на индустриалните консуматори.


Исканото увеличение на ЕВН, която обслужва Югоизточна България, бе средно 2.36% за битовите потребители. От компанията уточняват, че предложената промяна на дневната тарифа е с 1.8 %, а на нощната - с 4.9%. Те обаче не дават данни за исканото увеличение, което ще засегне стопанските потребители, чиято цена е по-висока от тази на бита. "Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България, стойността на месечната фактура би се променила с 1.17 лв. с включен 20% ДДС", посочват от дружеството.


От Енерго-про, която обслужва Североизточна България, искаха увеличение за битови потребители средно с 2.16%. Единствено от ЧЕЗ, която обслужва цяла Западна България, не бяха посочили какво конкретно е исканото от тях поскъпване. Миналата година те поискаха рекордно оскъпяване от 20%, което обаче не беше одобрено от регулатора. Производителите на ток искат още по-високи цени – АЕЦ Козлодуй например е заявила близо двоен ръст в цената.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни