Свързани новини

27.05.2017 10:59

Изследват качеството на пет групи храни

Видян 1681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Пет групи изделия - шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни ще бъдат елемент на анализ, стана ясно от извънредното правителствено заседание. За тези групи изделия експерти както от Министерството на здравеопазването, така и от Агенцията по храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите.


  През настоящата седмица са били закупени продукти от Германия и Австрия – горе-долу по пет продукта от всяка група от пет производителя. Те са над 30 и в момента са в България. Другата седмица ще  бъдат закупени идентичните продукти, които се продават на българския пазар в големите вериги и ще започне анализът.


 Анализът ще включва няколко компонента – първият е сравняване на етикетите от гледна точка на съставките, които съдържат продуктите. Следва същинският анализ на продуктите – доколко те съответстват на това, което е идентифицирано на етикета и последващият анализ ще бъде свързан с това да бъде на ценовите нива на предлагането на тези продукти.



 "Тези продукти, независимо от различното си качество, в никакъв случай не може да се каже, че са вредни за здравето на потребителите. Те не могат да бъдат изземвани или по някакъв друг начин характеризирани в тази посока. Не се налага да бъде съгласувана такава проверка с ЕК“, твърди министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

 


 "Предполагам, че резултатите от нашето изследване ще повторят някои от тенденциите, които са се образували. Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не смятаме, че са някакъв сериозен аргумент, който би могъл да бъде издържан“, каза още Румен Порожанов.

 

 Още в началото на март премиерите от Вишеградската четворка излязоха с обща декларация, в която заявиха, че ще съдят ЕС, ако не се вземат спешни мерки за разрешаването на проблема с храните второ качество, които заливат Източна Европа. Лидерите предупредиха, че тези продукти са вредни за здравето.





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се