Свързани новини

27.05.2017 11:00

Захариева: Сами трябва да си направим реформата

Видян 1140 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трябва да се стегнем и да свършим работата. Не заради Брюксел, а заради българските граждани.

Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази събота“ по bTV във връзка с готвената съдебна реформа.

 

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата, никой няма да дойде да ни я направи отвън. Да, те могат да дават предложения и съвети от гледна точка на споделяне на добри и лоши практики от другите държави, но оттам нататък нещата са в нашите ръце“, коментира Захариева.

По думите ѝ през четирите изменения на конституцията Висшият съдебен съвет и самата съдебна система стават все по-независими и все по капсулирани и трябва да се внимава да не се отива в другата крайност, защото независимост не означава липса на отговорност и безпристрастност.

„По-добре да седнем и да довършим нещата заедно. Много често съдиите и прокурорите са виждали промените, когато излизат в „Държавен вестник“. Това е подходът, заедно трябва да направим реформата“, каза тя.

 

Вицепремиерът коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонските земи, като го определи за ненужна провокация. „Не бих ги нарекла „гавра“, но бяха непремерени. Ние реагирахме както трябва да реагира българският външен министър. За съжаление, Балканите винаги са източник на напрежение“, коментира Захариева.

 

Според нея България няма интерес от обостряне на напрежението с Македония. „Ние бяхме първата държава, която призна нашите съседи. Винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Ние искаме заедно да празнуваме общите ни празници“, каза тя.

 

По думите ѝ присъствието на руския президент на празненствата по случай 140 години от Освобождението на България догодина би било уместно. „Хубаво е колкото се може повече чужди президенти да идват у нас. Трябва да имаме прагматична външна политика. Моята цел е да водя малко по-практична икономически насочена външна политика“, посочи вицепремиерът. Захариева определи НАТО като съюз за отстояване на правото и демократическите ценности. „Всяка държава трябва да има принос. Ние имаме план как да достигнем 2% за отбрана. Смисълът на съюза е съюзниците да допринасят в него“, допълни тя.





Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще