Свързани новини

26.05.2017 09:33

САЩ припомни, че страните членки на НАТО дължат "огромна сума пари"

Видян 1690 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва своята първа среща на високо равнище на НАТО, описван преди това от него като „излишен“, за да призове Алианса да направи повече по тероризма, миграцията и Русия, както и да посочи, че съюзниците държат на страната му огромна сума пари, възползвайки се от ниските си бюджети по отбраната в последните години.


Практически без обсъждане бяха приети няколко предварително съгласувани решения, предаде БТА:


- организацията да се присъедини към коалицията против "Ислямска държава" под командването на САЩ;


- страните членки да изготвят ежегодни планове, така че до 2024 г. разходите им за отбрана да достигнат 2% от техния БВП;


- да се създаде антитерористичен център за обмен на информация.


Не бяха приети никакви заключителни документи на срещата. Тя бе свикана главно по две причини - запознаване на блока с новия президент на САЩ Доналд Тръмп и откриване на новата сграда на НАТО.


За първи път в атлантически форум на такова равнище взе участие българският президент Румен Радев.


Срещата продължи около шест часа, като половината време бе отредено на церемонията по предаването от Белгия на новата централа.


До декември държавите от НАТО ще изготвят национални планове за изпълнението на целта за постигането на разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП до 2024 година, съобщи след срещата генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.


Плановете ще бъдат разгледани на министерско равнище през февруари догодина.


Столтенберг заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поставил ребром пред съюзниците въпроса за увеличаване на военните им разходи. Генералният секретар на алианса добави, че някои от страните са се съгласили, че трябва да увеличат военните разходи, но не за да угодят на САЩ, а заради собствените отбранителни интереси.


Доналд Тръмп подчерта, че 2 процента от БВП е абсолютният минимум, необходим на страните от алианса за обновяване на военните им възможности.


"От 28-те членки на съюза 23 са задлъжнели с огромни суми към американските данъкоплатци. САЩ харчат за отбрана повече от всички страни, взети заедно", заяви американският президент.


Освен САЩ само Великобритания, Турция, Гърция и Полша имат военни разходи на равнище 2 процента от БВП.


Лидерите от НАТО са обсъдили също отношенията с Русия. Те са решили да развиват силна отбрана в съчетание със смислен диалог с Москва.


Разходите за отбрана


През миналата година по неокончателни изчисления България е отделила средства, равни на 1.3 на сто от БВП за отбрана (1.187 млрд. лева), спрямо 1,26% през 2015-а. За 2017 г. се предвижда нашата страна да похарчи за отбрана 1.63 на сто от БВП, ако бъдат изпълнени проектите за купуването на нова техника за Военновъздушните и Военноморските сили.


Министър-председателят Бойко Борисов каза преди два дни във връзка с изискванията на НАТО страните-членки да отделят по 2% от БВП за отбрана, че "за да се дадат тези средства, трябва да се вземат от някъде другаде". Колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети, посочи той.


В отговор вчера президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.


„Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми“, заяви държавният глава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на