Свързани новини

25.05.2017 15:25

Руският посланик: 24 май е общ празник, ние винаги сме били с България

Видян 1880 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Азбуката е създадена от братята Кирил и Методий. Това е наш общ празник, ние също го празнуваме. Аз вчера взех участие във всички ваши празнични мероприятия." Това заяви пред журналисти руският посланик в София Анатолий Макаров след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"Русия винаги е била и ще бъде с България и в този случай - също", заяви посланик Макаров по повод думите на руския президент Владимир Путин, че "славянската писменост е дошла от македонските земи".

"Това беше една от темите, които обсъдихме с премиера Борисов", каза още Макаров.

"Ще направим всичко, за да бъдат отношенията ни най-добри и ще се стремим към това", увери посланик Анатолий Макаров.

Той отказа да приеме Златния скункс, който от Господари на ефира се опитаха да му връчат заради репликата на Владимир Путин.


Борисов обърна внимание по време на разговора с посланика, че изявлението на Путин на самия 24 май провокират остри реакции сред българските граждани. Министър-председателят показа плакет на стара Плиска като припомни откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочи и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица, съобщиха от правителствената информационна служба.



Премиерът напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация. Министър-председателят напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.


В срещата с премиера, която продължи почти час, са обсъждани най-вече енергийни проекти. Борисов и Макаров обсъдиха развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей