Свързани новини

24.05.2017 18:15

Путин: Славянската писменост дойде в Русия от „македонската земя“

Видян 1664 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Руският държавен глава Владимир Путин заяви, че 24 май е празничен ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която „дойде у нас от македонската земя“, пише македонското издание на Deutsche Well.

Президентът каза това в рамките на срещата с македонския му колега Георги Иванов в Москва.

От своя страна, Иванов благодари за наградата „Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II“, връчена му във вторник от руския патриарх Кирил и заяви, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.
„Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение“, каза Иванов.

Българският външен министър Екатерина Захариева отговори във Фейсбук на изказването на Путин.

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия", написа Захариева.

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността. На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия", пише министър Захариева. "Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", допълва тя. "Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", завършва коментара си външният министър.


Премиерът Бойко Борисов също коментира темата:


"Когато говорим за писмеността, България се различава от много други страни. Днес са направени коментари по темата, които не мога да подмина. Ако се връщаме назад в миналото, ако продължаваме да спорим за историята, след като историците отдавна са се произнесли – кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката – това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, на тази писменост, която те са създали, близо 300 милиона пишат, четат и обогатяват европейската култура. Както г-н Херман Ван Ромпой каза, страни като Белгия са създадени 1000 години след България. Затова и с нашето културно-историческо наследство, с това, което имаме, сме една от държавите, които дават цвета на Европа".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви