Свързани новини

22.05.2017 10:30

София е сред 30-те най-бързо развиващи се града в света

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  София е сред 30-те най-бързо развиващи се града в света и първа сред европейските столици по нарастване на БВП на глава от населението през последните 10 години, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на семинар на Европейския комитет на регионите, посветен на културата като двигател за социално приобщаване и социални иновации, който се проведе у нас. Тя е категорична, че градът ни продължава да бъде сред най-привлекателните места за преки чуждестранни инвестиции и стартиращ бизнес. По думите й наред с информационните и комуникационните технологии, вторият бързо развиващ се и стратегически икономически сектор в София са културните и творческите индустрии.


Възможността столицата на България да бъде домакин на този голям форум е още една възможност да покажем града си и нашите таланти, отбеляза кметът и посочи, че културата от години е сърцето на местна политика и резултатите се виждат по богатия календар на културни събития и по ежегодния ръст на туристите.


Фандъкова посочи, че културните и творческите индустрии са сред най-бързо развиващите се сектори в София. 11,6% от работещите в града са заети в тях. Тя припомни и че допълнителен стимул за кино индустрията бе признанието на ЮНЕСКО, която през 2014 г. обяви София за Творчески град на киното.


Председателят на европейския комитет на регионите Марку Маркула изтъкна доброто развитие на града и пожела успех на България при председателството й на Европейския съвет. Той посочи, чe ceĸтopитe нa ĸyлтypaтa и твopчecтвoтo ocигypявaт нaд 80 000 paбoтни мecтa в Бългapия и отдаде заслугите за това на усилената работа на кмета и Столичната община.


На семинара в София се срещнаха над 40 мecтни и peгиoнaлни пoлитици oт Европейския съюз. Те oбcъдиха poлятa нa ĸyлтypaтa ĸaтo двигaтeл зa coциaлнo пpиoбщaвaнe, coциaлни инoвaции и мeждyĸyлтypeн диaлoг в eвpoпeйcĸитe гpaдoвe и peгиoни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог