Свързани новини

19.05.2017 16:02

ДХА: Гневно писмо от Сената на САЩ до Ердоган

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Не спират и постоянно набират скорост острите критики по повод насилието пред турското посолство във Вашингтон, където президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Медиите в САЩ отделят широко място на безредиците с участието на привърженици и охраната на Ердоган срещу симпатизанти на Кюрдската работническа партия (ПКК). Същевременно сенаторите Даян Файнстайн - от Демократическата партия и Джон Маккейн – от Републиканската партия, изпратиха общо писмо до Ердоган. В него те го призовават да потърси отговорност от длъжностните лица, нападнали с ожесточено и непредизвикано насилие мирни демонстранти.


Сенаторите подчертават, че станалите пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон Сердар Кълъч грозно събития са неприемливи от гледна точка на законите в САЩ и на гарантираната свобода на волеизявленията. „За съжаление тези събития отразяват и препредават отношението, което има правителството в Турция към медиите, етническите малцинства и опозицията”, се посочва още в общото писмо на двамата сенатори.


Същевременно конгресменът от Демократическата партия от Калифорния Ед Ройс, е изпратил от своя страна писмо до държавния секретар Рекс Тилерсон и до министъра на правосъдието Джеф Сешънс. В него се настоява да се предприемат законови процедури по отношение на охраната на Ердоган. В писмото си Ройс уточнява, че въпросните охранители на Ердоган са нападнали лица, участващи в мирна демонстрация, събаряли са ги на земята и са ги ритали по главите; което задължително налага предприемането на законови мерки срещу тях. „Това поведение е ярко доказателство за дейността през последните години на политическите активисти, нанасящи големи поражения на турската демокрация; както и за широко мащабните посегателства срещу журналистите и религиозните свободи. Необходимо е по отношение на тези лица незабавно да се приложи цялата строгост на закона, което ще бъде ясно послание, че подобни насилствени действия не могат да бъдат толерирани”, цитира ДХА пасажи от писмото на американския конгресмен.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.