Свързани новини

17.05.2017 15:53

Още 1 историческа сграда се руши

Видян 1954 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За поредната изключителна сграда в София, оставена да се руши алармира в социалната мрежа гражданският активист Веселин Кирев. Става въпрос за катедрата по патофизиология на Александровската болница в район Красно село.


Активистът напомня, че по стар тертип сградата е била запалена още 2007 г. и очевидно нарочно е оставена да се досъсипе досега.  Катедрата е построена през 19-и век, но няма как да бъде установена точната година на появата й, защото за проектанта отново липсват сведения. Историята е класическа и се повтаря повсеместно, с огорчение обобщава активистът.


19’ припомня, че това е поредния случай, в който исторически сгради и паметници на културата са оставени на произвола на съдбата.


Ресорният институт за недвижимото културно наследство към министъра на културата би трябвало да ги защитава, но няма възможността да го направи. След поредица от „реформи” и преобразувания от кабинетите Борисов 1 и 2 някогашният силен и важен Научен институт за паметници на културата е на път тотално да спре да работи. Само 40 специалисти с мизерни заплати трябва да управляват над 40 000 обекта, представляващи съкровищницата на българското недвижимо наследство, разкри известният скулптор - проф. Велислав Минеков.


Както всеки разбира, това е и на теория, и на практика е невъзможно, особено при състоянието, до което с подчертаните грижи на властта се намират повечето паметници на културата у нас.


Затова съдбата на старите исторически сгради е много тъжна, както бе с Двойната къща, с къщата на Гешов и десетки други безценни паметници на архитектурата в София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни