Свързани новини

12.05.2017 17:02

ДАНС и МВР затягат контрола върху имуществото на политическия елит

Видян 2129 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ДАНС и МВР искат да поставят под пълен контрол имуществото и доходите на държавния и политическия елит. Идеята е службите да правят разширени комплексни проверки и да установяват източниците на богатство на политиците. Тази формулировка се записва за първи път в изцяло нов Закон за мерките срещу изпиране на пари. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и е изготвен от междуведомствена група, пише „Сега“.


В проекта са вкарани няколко важни нови разпоредби и правила, свързани с политическия елит, чието имущество, според европейската директива 2015/849, трябва да бъде изяснявано и контролирано в рамките на целия ЕС. В графата "видни политически личности" се добавят членовете на управителните органи на политическите партии. В момента за такива се водят президентът, депутатите, премиерът, министрите, конституционните и върховните съдии, кметовете, шефовете на държавни предприятия, висшите офицери, посланиците, ръководителите на централната банка и на Сметната палата. На практика под контрол ще са и свързаните с тях хора, които според проектозакона са лицата, с които те имат брак или са във фактическо съжителство, както и деца и родители и техните съпрузи и роднините по съребрена линия до втора степен. Директивата и проектозаконът разширяват контрола и до всички физически лица, за които има данни, че са в близки "търговски, професионални или други делови взаимоотношения" с въпросната видна политическа личност или негови роднини.


Чисто нов момент в проектозакона е задължението всички учредени в България юридически лица и други правни образувания и лицата им за контакт да разполагат и предоставят "подходяща, точна и актуална информация относно физическите лица, които са техни действителни собственици, включително с подробни данни относно притежаваните от тях права". Сред целите на новия закон е заложено изграждане на регистър за действителните собственици на компаниите. Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, доверителни собственици на тръстове, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.


Концентрацията на огромна по обем информация в службите, и особено в ДАНС, е друг нов важен момент. Авторите на проекта усещат какви критики ще последват и затова няколко пъти в мотивите посочват, че исканата и събирана от тях информация ще се ползва единствено за целите на закона, а именно - пресичането на прането на пари.


Естествено, МВР и ДАНС си дават още повече права - позволяват си ровене в регистри, събиране и обработване на информация. Предвижда се постоянен обмен на данни между ДАНС, МВР, прокуратурата, БНБ, КФН, министерствата на финансите и правосъдието, НАП, КОНПИ, Агенцията по вписванията, ВСС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат