Свързани новини

03.05.2017 16:17

Герджиков с еврофондове, колкото ББ2 за година

Видян 2483 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е усвоила само 1,5 милиарда лева от 15 млрд. лв. еврофондове за „новия” програмен период 2014-2020 г., на който сме в средата. Така служебният кабинет на Герджиков за няма 100 дни реализира толкова, колкото Борисов 2 за година управление.


Това показва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН). Важно е да се отбележи, че заради некадърността и нередностите, констатирани неведнъж и от Европейската комисия на досегашния шеф на Държавен фонд Земеделие и нов агроминистър Порожанов, няма никакви данни какво се случва с ресорните програми. А те са най-богатите от всички. Истината е, че просто нищо не се случва – вървят трохи, а усвояването е около нулата.


За седемте години Брюксел ни дава достъп до над 15 милиарда лева финансиране по 12 оперативни програми, като към 2 май 2017 година страната ни е стигнала общо до 9,02% изпълнение. Договорените средства са 40,35% или над 7,1 млрд. лева, а получените траншове са за общо 10,04%.


По три от оперативните програми – фонд Убежище, миграция и интеграция, Програма за морско дело и рибарство и фонд Вътрешна сигурност, процентът на изпълнение е почти нулев, логично идва и фактът, че все още страната ни не е получила нито стотинка по тях.


България обаче е отличник по програмата Инициатива за малки и средни предприятия, която е с бюджет 199,4 млн. лв., договорените средства са 100%, а платените стигат 90%, както 19 минути вече е писал. Ако не беше тази програма, общият процент на усвояване щеше да падне под 7%.


Нещата при оперативна програма Иновации и конкурентоспособност изглеждат така – общият достъп до европейските пари е за над 2,1 млрд. лева, а от тях сме договорили 43%, или малко над 1 млрд. лева. 14,40% е изпълнението по програмата, а изплатените средства са малко над 285 млн. лв.


Зле върви усвояването на пари по оперативна програма Околна среда процентът на изпълнение е едва 2,83 на сто, нищо че ГЕРБ бая лъга по време на кампанията колко чудесно върви тя. Сега, като капак, получаваме нов екоминистър – математик.


Ниска остава и успеваемостта на страната ни по програма Добро управление, където България може да усвои 558 млн. лв., но процентът на изпълнение е 2,95, а получените средства от Брюксел са малко над 33 млн. лв.


Статистиката не е добра и за оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж – първата отворена, която бе стартирана още от Орешарски през 2014 г., където при договорени над 24% страната ни е изпълнила едва 3,52% от работата, а парите, които сме усвоили, са 54 млн. лева при достъпни над 1,1 млрд. лева общо до 2020 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е