Свързани новини

02.05.2017 16:13

Защо ББ2 даде 62,19 млн. на супергубещия от 6 г. Панаир на Гергов?

Видян 3222 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как държавната Българска банка за развитие е дала по нареждане на кабинета Борисов 2 В ОСТАВКА в края на ноември 62,19 млн. лв. (31,8 млн.евро) кредит, при положение, че заложеното дружество Международен панаир Пловдив не просто е на загуба. То е на непрестанна загуба от 2010 г. А приходите му спадат 4 пъти от 2010 г. до последната отчетена 2015 г. Подобен въпрос може да се зададе и към финансиралата го през 2014 г. Уникредит Булбанк, която също е била наясно с бездрадостното състояние на дружеството, ала нейната работа е частна. А на правителството Борисов 2 и на финансираната с данъците ни Българска банка за развитие спокойно можем да държим сметка, защото са похарчили за олигарха нашите пари! Изобщо не се коментира фактът, че средствата се използват за дейности съвсем различни от работата на Панаира.


Който е пробвал да изтегли дори и малък фирмен кредит – за десетки хиляди, не за десетки милиони лева, знае отлично: банките не щат и да чуят за дружества на загуба, дори тя да е минимална и само за една година. За онези, които поредни години бележат милионни минуси, входът в трезорите е строго забранен.


Апропо, трудно се намират и кредити с реална лихва 4% като този на Гергов. Като е толкова щедра към него, държавата поне да печелеше. Защото лихвите по собствените й външни заеми не са много по-ниски, особено по последния, който кабинетът Борисов 2 взе от общо 13 млрд. лв. за двете си години....  


На онези, които ще кажат колко ни е важен Панаирът и какви страхотни държавни функции изпълнява, само напомняме любима наша тема – пропуснатите при Борисов 2 световни изложения в Милано 2015 и Астана 2017 г., на които ние и КНДР сме единствените държави, които не участват. Участията на Експо се организират от правителството и Панаира...


Понеже държавата все още е собственик на без малко 50% от Международен панаир Пловдив АД, много важно е и това, че поредица от правителства не обръщат внимание на главоломното крушение на фирмата. Когато Гергов взема през 2006 г. малко над 50% от нея, тя прави 20 млн. лв. приходи, които през рекордната за българската икономика 2008 г. с премиер Станишев стигат 40 млн.лв. Сгромолясването е страшно, като започва от 2010 г. при Борисов 1 до последните отчетени 10 млн. за 2015 г. Дори да вземем само последната отчетена 2015 г., там спадът на приходите е 34% - истинска катастрофа. При това при ръст на икономиката от 3% и свършила криза, ако се вярва на статистиката.


Същото важи и за печалбата. През 2007 и 2008 г. тя се движи около 9 млн. лв., през 2009 г. е малко над нулата, а от 2010 г. последователно има загуба, като в някои от годините тя достига до 5 млн. лв. Защо държавата, прехвърлила този ангажимент на общините в края на Борисов 2, не се грижи за дяловете на данъкоплатците в някога толкова печелившатна фирма? Въпрос с повишена трудност.


Интересно е, че на сайта на Международен панаир Пловдив АД, който изглежда е с дизайна си от самата зора на интернет, странно за толкова голяма и важна за държавата компания, на която тя отпуска десетки милиони от нашия джоб, за да не фалира нейният собственик, липсват всякакви финансови данни в рубриката Пресцентър. Няма друга такава компания, особено акционерно дружество по света и у нас. В задачата се пита защо ли е тази тайнственост? Какво крият от нас?


 


Таблица: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби