10.02.2009 12:48

Хърватия - най-голямото разочарование на Балканите?

Видян 1292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хърватският премиер Иво Санадер твръдеше, че ще вкара страната в Европейския съюз /ЕС/ през 2011 година, но вместо това той превърна републиката в страна на мафията, пише американският вестник "Вашингтон таймс", цитиран от БГНЕС.


Според автора на публикацията Джефри Кинър Хърватия е "най-голямото разочарование на Балканите". "Санадер е прекият виновник за масовата политическа корупция - най-тежкият проблем за страната, който може да попречи на страната по пътя на присъединяването на Хърватия към ЕС", пише още авторът на статията. Според него невъзможността на правителството в Загреб да се справи с проблемите изправя Хърватия пред икономически колапс. Дори и сваленият сенатор на Илинойс Род Благоевич може да завиди на Санадер, пише още "Вашингтон таймс". Според изданието след идването на власт през 2003 година Санадер и неговата партия Хърватска демократична общност са превърнали Хърватия в авторитарна клептокрация, където рушветите и бързото забогатяване са честа практика. Хърватският министър-председател Иво Санадер притежава луксозна вила край Загреб на стойност 10 млн евро и огромна колекция от скъпи часовници за над 150 000 евро. Кинър твръди, че "хърватският премиер е непоправим лъжец". "По време на неговото управление в Хърватия убиват и нападат физически журналисти", се казва още в статията на Вашингтон таймс.
Хърватия обяви независимост през юни 1991 г., година след първите демократични избори. През същата година започна войната срещу сръбската агресия, която приключи през 1995 година с прогонването на над 200 000 етнически сърби от областта Крайна. Първият президент на Хърватия, след отделянето й от бивша Югославия бе Франьо Туджман. През 1992 г. Хърватия бе приета за пълноправен член на Организацията на обединените нации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв