Свързани новини

28.04.2017 11:30

Каракачанов: България е гарантът за териториалната цялост и независимостта на Р Македония

Видян 1326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Позицията на България трябва да е ясна и категорична - страната е гарантът за териториалната цялост и независимостта на Р Македония. Това каза съпредседателят на Обединени патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод размириците в Събранието на Р Македония, съобщи Фокус.


 „Вина за сегашната ситуация има както сегашният премиер Груевски, така и неговата марионетка президента Иванов и лидерът на опозицията“, посочи той. Според него те са готови да вкарат страната дори в гражданска война, само за да се докопа някой до властта.


 „Ситуацията в Македония е тревожна, не съм съгласен с констатацията на служебното правителство, че непосредствена опасност за България няма, напротив - има“, заяви Красимир Каракачанов.


 „Припомням, когато беше големият граждански сблъсък в Македония през 2000-2001 година, имаше опасност за България да влязат 100 хил. албански бежанци, имаше и натиск да ги приемем, тогавашното правителство отказа“, посочи той. „Всеки граждански конфликт или етнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион. Там се преплитат интересите на няколко държави“, обясни Красимир Каракачанов.


„Не е нормално със създадени от чужбина партии, документи и платформи, подписани от чужбина да се решават вътрешните проблеми на една суверенна държава“, каза още той.


От своя страна,  съпредседателят на ОП Валери Симеонов заяви, че "решаването на този парламентарен проблем в Македония си е работа на македонската държава".


 „Според мен тук става въпрос точно за противопоставяне на политическа основа, което прераства в етническо противопоставяне. Аз също съм категорично за териториалната цялост на Македония и за максимално бързото решаване на този въпрос, макар че лично аз съм скептичен, че може толкова бързо да бъде решен. Не мога да дам мнение дали има външна намеса или не. Определено сме свидетели на една активна външна политика на албанската държава, да не кажа и леко агресивна. Това трябва да бъде следено и да не бъде допускано - Албания да си позволява пряка намеса с инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония“, коментира Симеонов.


 По думите му това трябва да се контролира и да не се допуска, включително и Европа трябва да бъде нащрек.


Попитан дали е възможно същата ситуация да се повтори и в България, ако ДПС и ДОСТ дойдат на власт, той отговори: „Не, коренно различна е ситуацията тук. Коренно различно е съотношението. По друг начин са етносите, в България в много по-голяма степен са ни приобщени етносите, много по-установен е нормалният диалог. Истината е, че партии като ДПС и ДОСТ пречат за естествената цялост на обществото. Както знаете, винаги сме били против тяхното участие, както в управлението, така и в политиката“. По думите му дейността на "Обединени патриоти" по отношение на отстраняването на тези партии, ще продължава, защото точно те носят в себе си риска от разпалване на междуетнически конфликти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви