Свързани новини

28.04.2017 09:31

Македония пламна

Видян 1089 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Стотици протестиращи нахлуха в сградата на Събранието на Македония минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция за председател на парламента. Протестиращите взеха депутати за заложница и започнаха саморазправа с тях. Най-малко 8 депутати и 10 полицаи са ранени. Сред пострадалите депутати са лидерът на СДСМ Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов. В най-тежко състояние е лидерът на Алианс за албанците д-р Зиедин Села. Депутатката от СДСМ Радмила Шекеринска бе влачена за косата от демонстрантите.
Протестиращите скандираха „„Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.
В съобщение на Министерство на вътрешните работи се казва, че в четвъртък около 18.50 часа местно време (19.50 часа българско) протестиращите, организирани от Гражданка инициатива „За заедничка Македония“ са влезли насилствено в сградата на парламента. След като демонстрантите се барикадираха и взеха депутати за заложници в залата за пресконференции в 20.08 часа месно време (21.08 българско време) директорът на полицията Митко Чавко издаде заповед на специалните части да предприемат действия за осигуряване на евакуацията на депутатите и възстановяване на реда. В 20.27 часа местно време стана ясно, че специални части са влезли в Събранието на Македония и до 20.43 минути са успели да евакуират 30 депутати. Специалните части използваха шокови гранати в сградата на Събранието.

Във „фейсбук“ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който се намира във Виена и се очаква да се върне в Скопие след полунощ, призова за спокойствие. В поста на Груевски във „Фейсбук“ се казва: „Насилието не е решение, необходимо е успокояване на страстите. Народът не трябва да се поддава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да пратят държавата в още по-дълбока криза. ВМРО-ДПМНЕ ще се противопостави на всички антидържавни действия на СДСМ чрез правни и политически, но демократични средства“.

Чрез социалните мрежи еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан осъдиха насилието в македонския парламент.
Американското посолство осъди насилието в Македония и призна избора на Талат Джафери за председател на Събранието.
В съобщение СДСМ заявиха, че трябва да се търси отговорност за насилието, подстрекавано от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и президента Георги Иванов.

В България на консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония. В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността. Направената оценката на срещата е, че към момента не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.
По информация на „Фокус“ лидерът на ПП ГЕРБ и носител на мандат за съставяне на правителство Бойко Борисов е провел разговори с лидерите на СДСМ, Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, преди насрочената за утре лидерска среща при президента на Македония Георги Иванов. По време на разговорите Бойко Борисов е призовал за запазване на конституционния ред и спокойствието в Македония, както и за намирането на демократично и конституционно решение на проблемите и недопускане на насилие. Борисов проведе разговор и с македонския президент Георги Иванов, който изрази благодарност за съпричастността на българския народ.

В публикувано съобщение във „Фейсбук“ страницата на гражданска инициатива „За заедничка Македония“ се казва, че „Гражданите защитиха демокрацията и законодателния дом. Ние оставаме пред парламента до окончателна развръзка. Народът показа мъдрост, трезвост, не се огъна и отговори по подобаващ начин на провокациите. Ще стигнем до край“. Продължават призивите за събиране на привърженици на гражданската инициатива от цялата страна в Скопие, които да продължат протестите.



Източник: Агенция Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей