27.04.2017 13:08

Киро Японеца превръща бивш паметник на културата в гараж

Видян 1559 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Къща в центъра на София, която доскоро е била паметник на културата, е пред събаряне, предаде бТВ. Това става възможно, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата, оглавявано от Вежди Рашидов,  премахва защитения й статут. Двойната къща е построена преди 110 години от архитект Георги Тодоров на т.нар. рингов булевард в София, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора. През 1976 г.  къщата придобива статут на паметник на културата и така получава защита от институциите - до 11 ноември 2016 г., когато ведомството на Рашидов неочаквано премахва статута й в удобното безвремие между двата тура на президентските избори.


„Някой мастит бизнесмен купува имота, иска да построи нещо голямо, сградата е защитена. Започват процедури, които никой не знае къде отиват, къде стигат. Накрая сградата или губи статута си, или се събаря, въпреки че е със статут”, коментира Борис Бонев от Спаси София.


Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца.


„Той е супер арогантен. Тази сграда принадлежи на други хора, изнуди ги чрез много сериозен физически натиск да му я продадат за смешни пари”, гневи се жител от района, пожелал да остане анонимен.


Плановете на Японеца са на това място да бъде изграден подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.


При появата на екипа на bTV охраната на Киров опъва полицейска лента, за да не снимат, а Киро Японеца привиква журналистите на разговор, за да ги убеди, че няма смисъл да работят по темата. „Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще бъде излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на МС”, заяви Киров.


От Министерството на културата отговориха, че режимът е променен, след като е установено, че „сградата стои чуждо и нехармонично в средата около нея и че липсва частен интерес за нейното запазване”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец