24.04.2017 08:24

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен отиват на балотаж на 7 май

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Центристът Еманюел Макрон и водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен ще се борят на втория тур от президентските избори във Франция на 7 май.

Еманюел Макрон получава 23,75 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори във Франция. Това сочат окончателните резултати, съобщени от френското министерство на вътрешните работи и цитирани от Ройтерс и БТА.

За водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен са гласували 21,53 на сто от избирателите.

Трети е консерваторът Франсоа Фийон с 19,91 процента, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,64 на сто, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Резултатите са близки до обявените снощи прогнозни данни.

Марин льо Пен заяви, че крайната десница е постигнала исторически резултат - най-високия на Националния фронт на президентски избори.


За първи път от 1958 г. десницата не стига до втори тур. И за първи път нито една от двете партии, които господстват на политическата сцена от близо половин век, няма да участват на балотажа.

"Предизвикателството е да се решим на разрив със системата, която се оказа неспособна да отговори на проблемите на нашата страна от 30 години", каза Макрон. Той се яви за първи път на избори, а неговото движение "Напред" бе основано миналата година.

Много далеч назад, с между 6,1 и 7 процента, остава кандидатът на социалистите Беноа Амон, което е тежко поражение за управляващата партия.

Фийон и Амон признаха поражение и призоваха поддръжниците си да гласуват за Макрон на втори тур.

Цялата френска политическа класа - и левицата, и десницата, отправи призив за "преграда" пред крайната десница, посочва АФП.

Единствен левият кандидат Жан-Люк Меланшон заяви, че няма да подкрепи нито Макрон, нито Льо Пен. "Посредствеността и олигарсите ликуват", каза Меланшон, цитиран от ДПА.

Вчера избирателната активност бе почти 70 процента - едно от най-високите нива за последните 40 години, съобщи министерството на вътрешните работи.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще