Свързани новини

07.04.2017 09:34

САЩ удариха Сирия с 59 ракети Томахоук

Видян 2504 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ удариха Сирия, изстрелвайки 59 ракети Томахоук срещу военновъздушна база на режима в ранните часове на петък. Доналд Тръмп обвинява Асад в "химическата атака" от вторник, която нарече "срам за човечеството". Русия обяви междувременно, че ще поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН. Според Кремъл сирийската армия е ударила отровни вещества от депо на „опозицията” в Хан Шейкун, при което загинаха десетки души. Прессекретарят Дмитрий Песков подчерта, че "сирийската армия не разполага със запаси химическо оръжие".


Русия също прекратява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите в хода на операцията в Сирия, който бе сключен със САЩ.


 Президентът Тръмп заяви, че е действал "в интерес на националната сигурност".  Ударите на САЩ са първата военна операция на страната срещу сирийския режим.



В телевизионно изявление Доналд Тръмп заяви, че Америка е "символ на справедливост" и призова "цивилизованите нации" да сложат край на кървавата баня в Сирия, опустошена от войната, започнала през март 2011 г., при която загинаха 320 хил. души, милиони хора се превърнаха в бежанци, предизвиквайки най-тежката хуманитарна криза след Втората световна война.

След ударите Москва ще поиска свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи председателят на комисията по отбрана в долната камара на руския парламент Виктор Озеров, предаде агенция РИА. По думите му тези ракетни удари рискуват да отслабят усилията за борба срещу тероризма.

Сирийската телевизия нарече въздушните удари на САЩ "агресия", а сирийски военен източник съобщи, че има "загуби". Губернаторът на Хомс, провинцията, в която бяха извършени ударите, съобщи, от своя страна, че има 6 убити. "Има мъченици, но все още нямаме точни данни нито за мъчениците, нито за ранените", заяви Талал Барази по телефона на "Франс прес". Коалицията на сирийската "опозиция" обаче изрази радостта си от действията на американската администрация.

Военната интервенция бе приета добре в САЩ от много републиканци и демократи, но мнозина призоваха президента да се допита до Конгреса и да изясни стратегията си.

Доналд Тръмп бе подкрепен от Саудитска Арабия и Израел, който се надява, че това послание за решителност ще бъде чуто не само в Дамаск, но и в Техеран, Пхенян и другаде по света, според изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв