Свързани новини

05.04.2017 15:04

2 бона за книжка искал бившият шеф на ДАИ

Видян 1520 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 2 бона е била мизата при изпитите за шофьорски книжки, получаване на лицензи за превоз на опасни товари, придобиване на категории, професионална компетентност и назначаване на служители в Държавната автомобилна инспекция. Това става ясно от обвинителния акт срещу бившия шеф на изпълнителната агенция Автомобилна администрация при Борисов 2 Цветелин Цветанов, който прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд след разбиването на корупционната схема, пише Телеграф.



Очаква се до дни да бъде даден старт на процеса. Според обвинението Цветанов е създал организирана престъпна група, съставена от негови подчинени, които са искали колосални суми от шофьорите и превозваческите фирми за т.нар. такса спокойствие. Общо подсъдими са 8 души, като самият Цветанов има 7 обвинения. Две са за вземането на подкупи още преди да се издигне до шефското кресло в ДАИ, когато е бил началник на областния отдел в Плевен, и едно за пране на пари.



 От началник в Плевен Цветанов се издига като шеф на ДАИ на 12 януари 2015 г. със заповед на транспортния министър. Новият директор бръзо изработва схема, с която да събира нерегламентирано пари. Схемата включва целенасочени проверки на дадени пунктове за преглед, учебни центрове и превозвачески фирми. Изнудва ги да плащат под масата на избрани от него инспектори, за да не ги закачат. Втората схема е с манипулирането на шофьорски изпити и тестовете за правоспособност за превоз на опасни товари и издаването на всякакви лицензи и разрешителни, става ясно от обвинителния акт. За целта Цветанов решава да ползва като параван специално изградена в агенцията структура, като ангажира в нея близки негови служители от централното звено. Малко след като встъпва в длъжност, създава изцяло нов отдел Професионална компетентност, който поема всички тези функции, и реално започва да върти схемата.



Желаещите да минат изпит в ДАИ плащали между 1000 и 2000 лева. Цветанов давал написани на лист имената на кандидатите. След това подчинените му подготвяли изпитните материали - първа част - изпитен тест, втора част - отворени въпроси, и трета част - казуси. Вторият играч в схемата Соня Христова предварително решавала и трите етапа, след което посочените имена се вкарвали в системата все едно са решили верните отговори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате