03.04.2017 14:38

Гидове организират турове в квартал Хаджи Димитър

Видян 3206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чуждестранни туристи идват в София специално, за да разгледат огромните графити по стените на панелните блокове в Хаджи Димитър, пише 24 часа. В последните години софийският квартал се превърна в център на този вид изкуство у нас, след като стените на няколко сгради бяха нашарени с огромни рисунки, най-известна от които е тази на Светеца от Байлово Дядо Добри.


Гидове дори вече организират специални турове в София и квартала, тъй като творбите по панелките се оказват топ атракция за гостите на столицата във възрастовата група от 18 до 44 години.


Има и цяла отделна група туристи, които идват у нас специално заради този тип изкуство. Те дори носят карти, гледат телефоните си и търсят нашарените с графити места, за да видят творбите на живо.


Засега графитите в Хаджи Димитър са над 10. Авторите обаче имат амбиции да продължат да преобразяват квартала, като за целта ще ползват услугите и на известни чуждестранни артисти.


Създаването на монументалните стенописи в публичното пространство обаче е много дълъг процес, минаващ през различни етапи. Направата на последната стена на един от най-известните артисти у нас - BOZKO, на която е изобразен рицар с клюн на щъркел, яхнал бик, например е отнела цели 3 години.


Преди да започне самото рисуване трябва да се вземат различни видове разрешителни. „За всяка стена си трябва съответният вид оборудване -различен тип вишка, боя, подготовка на самата стена и охрана. Последното е необходимо, защото вече на няколко пъти беше крадено оборудване по време на работа на артистите.


Причината все пак нещата да се случват е доброто ни взаимодействие и подкрепата на Столичната община, както и кметството в район Подуяне, споделя авторът на графити Ясен Гешев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.