Свързани новини

03.04.2017 16:38

И служебният здравен министър отива на съд

Видян 1789 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Спецзвеното Антикорупция към Софийската градска прокуратура  обвини служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев за натиск върху подчинен за назначение. Така, освен предшественика му д-р Москов, и д-р Семерджиев ще се явява пред Темида с вързаните очи в следващите години.


На Семерджиев е повдигнато обвинение в престъпление против реда на управлението, заради това, че на 24 март 2017 година е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването (МЗ), ако не назначи посочен от него за свой заместник, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.


Принудата е упражнена срещу директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (Асена Стоименова - б.р.), уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Разследването е установило, че на 20 февруари в МЗ била проведена среща между министъра и директорката на агенцията, по време на която Семерджиев обявил своето искане – да назначи за заместник приближения му д-р Боян Доганов. Стоименова установила, че въпросният човек е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването, и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник - изпълнителен директор.


Това вбесило Семерджиев, който заплашил, че ще уволни Стоименова.


 Служебният министър заявил: „Мога да Ви уволня, мога и да Ви направя други неща”.


Той наредил до понеделник да му бъде докладвано за назначаването на въпросния човек и заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора и че няма да го слуша нито секунда повече.


На Илко Семерджиев е наложена мярка за неотклонение подписка, разследването продължава, уточниха още от прокуратурата.


Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 6 години лишаване от свобода, както предвижда Наказателния кодекс. До този момент са разпитани 4 свидетели, от събраните доказателства колегите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер, но г-н Семерджиев се възползва от правото си да мълчи, коментира в заключение говорителят на главния прокурор.


Самият Семерджиев обаче отрече обвиненията към него и обяви, че са в стил „Гузен негонен бяга”.


„Изпълнителната агенция по лекарствата не изпълняваше добре своите функции, не аз оказвах натиск, а върху мен бе оказан масиран натиск да не бъде сменяна от поста Асена Стоименова”, заяви Семерджиев по повод отправените му от прокуратурата обвинения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби